2019.08.13. 09:19:31 9638 308

5 étel-ital, ami nem is olyan káros, mint korábban hittük
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A táplálkozás manapság az egyik legfelkapottabb téma, amiről olvashatunk vagy beszélhetünk. Talán soha nem kaptak ennyi figyelmet az élelmiszereink, és soha nem hallottunk ennyit az ételallergiáról, a „szuper“ élelmiszerekről, a rákkeltő ételekről és így tovább... Vannak olyan finomságok is, melyek jó pár évvel ezelőtt még „tiltólistásak“ voltak, mondván: nem jó nekünk, mára azonban bebizonyosodott, hogy nem is olyan szörnyűek, mint mondták.

Egy jó kávé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy jó kávé

Ennek az ellentétes véleménynek az oka mindössze annyi, hogy a tudomány, így a táplálkozástudomány is folyamatosan fejlődik, ráadásul hihetetlen gyorsasággal. Éppen ezért az interneten megtaláljuk mindennek az ellenkezőjét is. Hogyan leljünk rá a korrekt információra ebben a nagy katyvaszban? Nehéz kérdés... Mi azt mondanánk, hogy próbáljunk hiteles oldalakról tájékozódni, jó forrásokat találni, és hallgassunk a józan eszünkre, valamint figyeljük a saját testünk reakcióit, hiszen mindannyian egyediek vagyunk. Ha pedig az orvosunk tilt meg valamit, azt fogadjuk meg, tartsuk be!

Az ellentétes információk megtalálhatóak például a kávéval kapcsolatban is, és még egy sor élelmiszer van, ami önmagában nem káros! Hogy mik ezek? Lássuk!

1. Kávé

Egy csésze fekete... Van, aki el sem tudja képzelni nélküle a nap indítását. Nem rég még óvva intettek tőle, mondván: a koffein szív- és érrendszeri panaszokat okoz, magas vérnyomáshoz vezet, roncsolja az idegrendszert... Aztán kiderült, hogy ebből szinte semmi nem igaz, és még a várandós vagy szoptatós nőknek is engedélyezve van 1-2 csésze kávé naponta... A time.com egy sor tudományos kutatás alapján íródott cikkéből kiderül, hogy bizony a kávé ésszerű fogyasztása még jót is tehet nekünk. 4 normál adag kávé egy nap, - ami valljuk be még soknak is tűnik, hiszen a legtöbben 1-2 kávét isznak - teljesen biztonságos. Az egyetlen negatívum talán az, hogy könnyen függővé válhatunk, és ha kimarad a napi kávé fejfájás, túlzott fáradtságérzés lehet a vége. Ugyanakkor pár nap alatt „le lehet jönni“ a kávéról, így ez a függőség nem tartozik az erős és veszélyes fajták közé... :)

2. Fehér rizs

Miért fogyasszunk fehér rizst?

Például azért, mert könnyen emészthető és jót tesz a gyomornak, ha éppen rosszalkodik. Még a krónikus gyomorproblémák is megelőzhetőek a rendszeres fogyasztásával. Gluténmentes, így a gluténallergiásoknak is javallott, zöldségekkel kombinálva még a fogyókúrázóknak is tökéletes választás. A barna rizshez képest kevesebb arzént tartalmaz, és ha mondjuk csontlével felturbózva készítjük el, akkor az értékes ásványi anyagokról sem kell lemondanunk.

3. Pizza

Ha otthon készíted el, sok zöldséggel, értékes proteinnel kiegészítve, akkor a pizzától semmi félni valód nincs. Igazából egy rendkívül finom és tápláló kombináció lehet, amit a gyerekek is megesznek. Vékony, házi készítésű pizzatészta, paradicsomszósz, jó minőségű sajt, tartósítószer nélküli felvágott vagy házi füstölt termékek, hagyma, paradicsom és paprika, amikor kész, a tetejére esetleg friss ruccola vagy bazsalikom, olívaolaj - kell ennél több? Ez rossznak hangzik? Én mindennap megenném. :)

4. Tojás

Bizonyára te is fel tudod idézni, hogy a tojás milyen hosszú ideig szerepelt a „tiltólistán“ a koleszterin miatt. Aztán kiderült, hogy kétféle koleszterin van, és a tojás igazából jó nekünk. Magas a vastartalma, fantasztikus fehérje és antioxidáns (lutein, zeaxanthin ) forrás. A sárgáját már nagyon pici kortól a kisgyerekek is fogyaszthatják, ugyanakkor a fehérje allergiás reakciókat okozhat, így az arra érzékenyek ne fogyasszák. Főzve az igazi, és ne felejts el enni hozzá magas C-vitamin tartalmú zöldséget, például paradicsomot vagy paprikát, hogy a vastartalma jól fel tudjon szívódni.

5. Csoki

Persze nem akármilyen csokoládéról van szó... A tejcsokit inkább felejtsd el! Ugyanakkor a 70%-nál magasabb kakaótartalmú étcsokoládéból nyugodtan fogyassz naponta. Valószínűleg már egy kocka kielégíti a csoki utáni vágyadat, és még a testednek, egészségednek is jót teszel. Jót tesz a szívednek, (lelkednek), segíthet csökkenteni a rossz koleszterin szintjét, és fantasztikus táplálék az agynak - az idősebb korosztálynak kifejezetten jót tesz.

Az általánosan jó egészségügyi állapotnak örvendő embereknek nincs mitől tartaniuk tehát, sőt, a fenti étel-ital választék még segíthet is megőrizni ezt a kincset. Ugyanakkor, ha bármilyen okból kifolyólag az orvos másként rendeli, tartsuk be az utasításait.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?