2021.08.26. 17:54:18 11685 302

5 furcsa cica szokás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Cicával élni más, mint kutyussal vagy egyszerűen csak macska nélkül. Ezek a nyávogós állatkák rendkívül autonóm lények, kevésbé ragaszkodnak, és szokásaik sem idomulnak úgy a gazdi viselkedéséhez, mint más kisállatok esetén. Tehát igazi egyéniségek. Benned is felmerül a macskád egy-egy szokása kapcsán, hogy vajon miért csinálja? Lerántjuk a leplet!

Miért bújik a macska? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Miért bújik a macska?

Dörgölőzés bújás, főként érkezéskor

Hazaérkezel és a ház tappancsos ura/ úrnője mindjárt bújik, simul, körbe dörgölődzik a lábaidnál? Gondolhatnád, hogy ennyire hiányoztál neki, de az igazság az, hogy ez nagyjából olyan, mintha a kutyusod lepislantana, amikor belépsz az ajtón. A cica az illatmirigyei által kibocsátott szagokat keni rád ezen formában, megjelölve téged, mint saját területét, saját tulajdonát – például a többi macska számára. Azért jellemző viselkedés ez olyankor, amikor valami külső helyszínről kerülünk elő, mert a sok új, idegen illat szükségessé teszi az az újrajelölést.

Sajnálom, hogy te még aludnál

A legtöbb cica-gazdi (cicaszolga?) személye elleni terrornak érzi, amikor minden éjjel arra ébred, hogy kedvenc macskája fitten és üdén mászkál, játszik az éjszaka közepén. Pedig ez nem bosszú az esti lazac vacsiért, hanem a vadászösztön. A vadon élő macskák vadászideje napnyugta után kezdődik, így nem csoda, ha éjjel izgalomba jön a cicánk és nagyon szeretne valami kergetni, matatni, pofozni valót. Segíthetsz (magadnak) a nyugodt éjszakák elérésében, ha lefekvés előtt beiktatsz egy hosszabb közös játékot, ahol lefárad a cicus. Akár a bolti macskajátékok, egy darab fonal, vagy egy laserpointer is megfelel a célra.

Jó volt, elég volt, köszi!

Békésen babusgatod a puha kis jószágot, dorombol, nyújtózik, teljes az idill, majd, mint derült égből villámcsapás fújni kezd vagy odakap. Hát bizony, vagy megunta a testi kontaktot, vagy olyan helyen értél hozzá, amit nem kedvel. Ne erőltesd rá, tartsd tiszteletben a privát szféráját.

Dagasztás, körömrágás helyett

A dagasztás hasonló szokás, mint az embereknél a körömrágás vagy az ujjszopás, míg az utóbbiak az emberben hívják elő az anyatejes táplálás biztonságát és ösztönös pozitív hozadékait, úgy a cicák a dagasztó mozdulattal préselnek maguknak tejecskét az cicamamából. Ez a mozdulat egyébként a kutyáknál is megvan leválasztás előtt, a cicák azonban később is gyakorolják.

Kacsintás és a viszonzása

A cicusok lassú kacsintása elégedett, nyugodt állapotukban történik, ha pedig visszakacsintunk, ösztönösen kivetítik saját érzéseiket a reakcióra és még inkább egyensúlyba kerülnek. Az álmos kacsintás tehát nem feltétlen a kialvatlanság jele, csupán a nyugalomé. Aztán persze a nyugalom elindíthat egy kellemes szundizást is.

Játékmosás

A macskád kedvenc játéka, hajgumija, műegere gyakran landol a száraztápban vagy a cica vizestáljának mélyén? Nem véletlen, a kincset biztonságos helyre kell rejteni, és mi lehetne biztonságosabb annál, ahol az ember, akarom mondani macska, nyugodtan fogyaszthatja táplálékát. Az evés egy viszonylag kiszolgáltatott helyzet az állatok számára, ezért igyekeznek biztonságban tenni és ez fordítva is működik – ha az evés zavartalan, a helyet biztonságosnak tekintik, így egyben megfelelőnek a „zsákmány” elrejtésére is.

Forrás: Feliway Blog

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!