7 meglepő, illatos és hasznos ötlet narancshéjjal
A narancs nemcsak télen örök kedvenc – egész évben szívesen fogyasztjuk, akár frissítő reggeliként vagy salátákban. A héját viszont a legtöbben egyből a kukába dobják, pedig kár érte! A narancshéj ugyanis nemcsak illatos, de sokoldalúan felhasználható a háztartásban: tisztít, frissít, elűzi a molyokat és még dekorálni is lehet vele. Mutatjuk, hogyan hasznosíthatod újra!

Természetes légfrissítő – narancshéjjal illatosabb lesz az otthonod
A frissen reszelt vagy szárított narancshéj intenzív, természetes illatot áraszt. Tedd egy kis tálba szegfűszeggel vagy fahéjjal keverve, és helyezd el a fürdőben, nappaliban vagy előszobában. Egyszerű potpourri házilag!
Tipp: Egy kis meleg vízbe is dobhatod – pár perc alatt átillatosítja a helyiséget.
Zsíroldó tisztítószer készítése – egyszerű és vegyszermentes
A narancshéjban lévő természetes olajok (limonén) kiváló zsíroldók. Egy üvegbe tegyél összevágott héjakat, önts rá ecetet, és hagyd állni legalább 1 hétig. Szűrés után már használhatod is!
Használható: konyhapultra, csempékre, tűzhelyre, hűtő külső felületén.
Molyűző a szekrénybe – illatos védelem ruháidnak
A szárított narancshéjat vászonzacskóba téve természetes molyűzőként működik. Kombinálhatod levendulával, babérral vagy szegfűszeggel is.
Plusz: Nemcsak hasznos, de az illata miatt ruhaillatosítónak is remek!
Kávézaccal keverve: súrolószer mosogatóhoz vagy edényekhez
Darálj össze szárított narancshéjat, keverd össze kávézaccal és egy kevés szódabikarbónával – kész is a természetes súrolópor! Tökéletes lerakódások, vízkő vagy edények aljára égett maradványok eltávolítására.
Hangulatos gyertyaalap – DIY narancshéj mécses
A narancsot félbevágva óvatosan kanalazd ki a belsejét úgy, hogy a fehér "szál" a közepén maradjon – ez lesz a kanóc. Önts bele egy kis olajat (pl. olíva vagy napraforgó), gyújtsd meg – kész a narancshéj mécses! Hangulatos, illatos, természetes dekor.
Hűtőszagtalanító – narancshéj + szódabikarbóna = frissesség
Egy kis tálkába szórj szódabikarbónát, adj hozzá pár friss vagy szárított narancshéjat, és tedd be a hűtőszekrénybe. Elnyeli a kellemetlen szagokat, miközben finom citrusillatot áraszt.
Kandírozott narancshéj – a házi édességek dísze
Oké, ez nem tisztítás, de nem hagyhatjuk ki! A narancshéjat meg is eheted, ha kandírozod, vágd vékony csíkokra, főzd meg kétszer, majd cukros vízben karamellizáld. Sütemények tetejére, bonbonba, csokiba mártva isteni finomság!
További tipp:
Ha sok narancshéjad marad, szárítsd ki és őröld le – fűszerként is használható süteményekbe vagy gyümölcsteákba!
A narancshéj nem szemét, hanem értékes, illatos alapanyag, amit számtalan módon újrahasznosíthatsz otthonodban – természetesen és kreatívan. Legközelebb gondolj rá úgy, mint egy kis narancssárga kincsesbányára!