2017.10.21. 16:17:08 15838 383

A burgonya kétes oldala - Kinek és miért hanyagolandó?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokak teszik tiltólistára az alapélelmiszernek számító burgonyát, főleg az olajban sült verzióktól óvakodnak, ami érthető is. De tényleg ennyire kerülendő mindenki számára? Ismerd meg a burgonya összetételét és utána döntsd el magadra nézve!

Burgonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Burgonya

100 grammnyi burgonya összetétele

A burgonya zsír és fehérjetartalma köztudottan elég csekély, de akkor miből is áll, ha nem ezekből? A ásványi anyagok és a vitaminok közül a magnézium, a vas, a B- és C-vitamin van benne jelentősebb mennyiségben.

Nagyjából 20 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ennek döntő többsége igazából keményítő! A maradék kb. 75 gramm pedig víz.

A burgonya gumója a növény többi részében található mérgező vegyületeket – amik nagymértékben bélgyulladást is okozhatnak - csupán jelentéktelen mennyiségben tartalmazza. Hogy ez így is maradjon, tárold sötét és hűvös helyen!

A keményítő élettani hatása

Az előzőek fényében biztosan rájöttél már, hogy a burgonya a barnarizshez nagyon hasonlóan keményítőben iszonyúan gazdag szénhidrátforrásnak számít. A szénhidrátokat a szervezetünk glükózzá alakítás után juttatja el a sejtjeinkhez, ebből nyerve energiát. Erre minden embernek szüksége van a vitalitás megőrzéséhez. A finomított szénhidrátokkal ellentétben a szóban forgó típus nem emeli meg olyan gyorsan a vérünk cukorszintjét.

Mivel a burgonya a saját konyhádban ellenőrizhetően kevés feldolgozási folyamaton megy keresztül, ezért, ha a fogyasztása nem okoz tüneteket, kár lenne száműzni az étkezőasztalodról.

Akiknél tényleg máglyára vele!

Hisztamin érzékenység fennállásakor a burgonya fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, mivel elősegíti a hisztamin hormonok felszabadulását. Az érzékenység tünetei többek között például a migrén, a hasmenés is, de súlyosabb esetben csalánkiütést, sőt légzési nehézségeket is okozhat!

A krónikus autoimmun betegségben szenvedők természetesen messzire kerüljék el a burgonyából készült ételeket, hiszen az ő bélrendszerük számára már kis mértékben is megterhelő lehet a növényben található szaponinok elfogyasztása. Ugyanis sajnálatos módon ezek a vegyületek megkötik a koleszterin molekulákat, így növelve a bél áteresztő képességét. Amennyiben étkezés után kellemetlen tüneteket tapasztalsz, akár a burgonyára gyanakszol, akár nem, mindenképp fordulj táplálkozási szakértőhöz!

Forrás: bodywakes.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.