A kávézás csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát
A kávé fogyasztása csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg brit kutatók, akik a BMC Public Health orvosi folyóiratban publikálták tanulmányukat.
A Southamptoni és az Edinburghi Egyetem szakemberei szerint bármilyen típusú kávé fogyasztása összefüggésbe hozható a krónikus májbetegség kialakulásának a májbetegséggel kapcsolatos halálozásnak a csökkent kockázatával azokhoz képest, akik nem fogyasztanak kávét. A kávé előnyös hatásai napi három-négy csésze fogyasztása esetén a legoptimálisabbak.
A tanulmány szerzői a brit Biobankban szereplő 495 585 ember adatait vizsgálták meg, akiknek ismertek voltak a kávéfogyasztási szokásai. Átlagosan 10,7 éven keresztül követték őket nyomon, hogy megfigyeljék, kiknél alakul ki krónikus májbetegség vagy májjal kapcsolatos egészségügyi probléma - olvasható az eurekalert.com portálon.
Az összes résztvevő 78 százaléka (384 818 ember) fogyasztott kávét, míg 22 százalékuk (109 767 ember) nem. A kutatás ideje alatt a résztvevők közül 3600 embernél alakult ki krónikus májbetegség és közülük 301-en hunytak el. Továbbá 5439 személynél alakult ki krónikus májbetegség vagy zsírmáj (szetatózis), és 184 esetben alakult ki a leggyakoribb daganatos májbetegség, a hepatocelluláris carcioma.
A kávét nem fogyasztókhoz képest a kávéfogyasztóknál 21 százalékkal kevesebb volt a krónikus májbetegség, 20 százalékkal a krónikus vagy zsírmájbetegség és 49 százalékkal alacsonyabb a krónikus májbetegség miatti halálozás kockázata. A legnagyobb előny abban a csoportban mutatkozott, amely őrölt kávét ivott. Az őrölt kávé nagy mennyiségben tartalmaz kahveol és a kafesztol molekulákat, amelyekről állatokban kimutatták, hogy jótékonyan védenek a krónikus májbetegségek ellen. Az instant kávéban ugyan kevesebb kahveol és kafesztol van, de fogyasztóinál szintén megállapították, hogy csökkenthette a májbetegség kialakulásának kockázatát. A kockázat csökkenése kisebb volt ugyan, mint az őrölt kávét fogyasztók esetében, de a kutatás eredményei arra utalnak, hogy esetleg a kávé más összetevői, azok potenciális kombinációja is előnyös lehet a májbetegség kialakulása ellen.
A tanulmány vezető szerzője, Oliver Kennedy kiemelte, hogy a kávé széles körben hozzáférhető, és a tanulmányban megállapított kedvező hatása azt jelenti, hogy potenciálisan felhasználható lehet a májbetegségek kialakulásának megelőzésében. Ez különösen a szegényebb országokban lenne értékes, ahol nehezebben férnek hozzá az emberek az egészségügyi ellátáshoz, és ahol sok áldozatuk van a krónikus májbetegségeknek.
A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a tanulmányban vizsgált résztvevők zömmel fehérek voltak, és jobb anyagi körülmények között éltek, ezért más országokra és populációkra nehéz általánosítani a kutatás megállapításait.
Forrás: MTI