2024.03.07. 15:33:00 7483 293

A krónikus vesebetegség időbeni felismerésével kivédhetők a súlyos szövődmények
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idült vesebetegség kialakulásában nagy szerepet játszik a cukorbetegség és a magas vérnyomás, a kockázati csoportba tartozók rendszeres laborvizsgálata elengedhetetlen a szakemberek szerint; a betegség korai felismerésével a súlyos szövődmények kivédhetők.

Vesebetegség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vesebetegség

A vese világnapja (március 14.) alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón Ladányi Erzsébet, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke elmondta, Magyarországon a becslések szerint 1,5 millió embert érinthet az idült vesebetegség valamilyen formája, azonban a látencia magas.

A felnőtt lakosság körében minden 10. embernek van valamilyen mértékű vesebetegsége, de a többség nincs tisztában az elváltozással. Ladányi Erzsébet hozzátette, hogy vesebetegség kialakulhat - a cukorbetegségen és a magas vérnyomáson kívül - fájdalom- és gyulladáscsökkentő szerek korlátlan és kontrollálatlan szedésétől, tartós vesekövességtől vagy magas vérzsírértéktől is. A fel nem ismert betegek idővel dialízisre vagy transzplantációra szorulnak.

Az idült veseelégtelenség egy aluldiagnosztizált kórkép, azonban kialakulásában nagy szerepet játszik a cukorbetegség és a magas vérnyomás, így e kockázati csoportba tartozók rendszeres, akár féléves-éves laborvizsgálata elengedhetetlen - figyelmeztetett, hozzátéve: "a folyamat fordítva is igaz", tehát vesebetegség esetén gondolni kell szívbetegségre is.

A vese világnapjának célja, hogy felhívják a figyelmet a veseelégtelenség kórképre. A betegség egyszerűen diagnosztizálható és időben felismerve kezelhető - hangsúlyozta. Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum vezetője, a Magyar Diabetes Társaság elnöke is az betegség időbeni felismerésének fontosságát emelte ki.

A betegség akár évekig tünetmentes lehet, azonban a véres, barnás vagy habzó vizelet, a vizenyőképződés a lábakon és a kezeken, a gyengeség, a fáradékonyság és az addig nem tapasztalt magas vérnyomás esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...