A legegyszerűbb szilvás desszertek a világon
A következő receptekben három jó dolog is van: sok szilva kell hozzá, nagyon egyszerűen elkészíthető és gyorsan megvan. Ideális tehát, ha roskadásig van szilvával a fa, és nemcsak lekvárt vagy szilvás gombócot szeretnél készíteni a finom gyümölcsből.
Egyszerű szilvás-morzsás
A crumble gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel elkészíthető, ez a legnagyobb előnye. Egy receptet ismersz és az összeset ismerni fogod. Figyelem: a crumble-t üveg vagy kerámia edényben süsd, a végeredményt pedig kanalazni lehet.
Az univerzális crumble hozzávalói:
A töltelékhez:
- 6-7 csésze gyümölcs - esetünkben szilva
- fél-egy csésze cukor
- 1-3 kanál citromlé
- 1-3 evőkanál kukoricakeményítő (a gyümölcs létartalmától függően)
- 1 teáskanál fahéj, esetleg gyömbér vagy szerecsendió
A morzsához
- 1 csésze liszt
- fél csésze cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál fahéj
- negyed teáskanál só
- 8 evőkanál puha vaj
Elkészítése:
Készítsd elő a gyümölcsöket: mosd meg, magozd ki, vágd félbe vagy falatnyi kockákra (gyümölcs méretétől függően). Ezután keverd össze a cukorral, a citromlével, a fűszerekkel és a kukoricakeményítővel. A szilvához egy kicsit több citromlevet is használhatsz. (A gyümölcsök savanyúságától függően adagoljuk a cukrot és a citromlevet.) Ha sok levet ereszt a gyümölcs, használj több kukoricakeményítőt, például az érett szilvához 3 kanál is mehet.
Tedd a gyümölcsös tölteléket a tepsibe.
A lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót összekeverjük, ezután pedig hozzáadjuk a vajat, amit csak úgy belemorzsolgatunk a kezünkkel, és az egészet morzsolós mozdulatokkal keverjük össze. Ezután egyenletesen rászórjuk a gyümölcsös töltelékre.
190 fokra előmelegített sütőbe helyezzük a morzsás süteményünket és kb. fél órát sütjük. Ha a morzsa szilárdnak tűnik és ropogósnak, a gyümölcs leve pedig már-már kibugyog a sarkakon, elkészült a süteményünk. Ezután teljesen lehűtjük és kanállal szervírozzuk.
A hűtőben, letakarva akár egy hétig is eláll.
Ha ropogós morzsát szeretnél, adj a liszthez fél csésze durvára vágott diót.
A recept forrása: thekitchn.com
Ha megpróbálkoznál egy linzertészta-szerű pitével, amit szeletelni lehet, figyelmedbe ajánljuk ezt a fantasztikus receptet, amit moksha blogján találtunk.
Morzsás szilvás pite
Hozzávalók 40×30-as tepsihez:
- 1,5 kg szilva
- 50 dkg liszt
- 15 dkg + 2 evőkanál cukor
- 20 dkg vaj
- 1/4 teáskanál fahéj
A szilvát megmossuk, félbe vágjuk és kimagozzuk, majd összekeverjük 2 evőkanálnyi cukorral és fahéjjal.
A lisztet összekeverjük 15 dkg cukorral, majd összemorzsoljuk a vajjal.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a tészta 2/3-át egyenletesen beleszórjuk, és összenyomkodjuk, hogy összefüggő legyen. A szilvát elhelyezzük a tepsibe nyomkodott tésztán úgy, hogy a vágott fele legyen felfelé. Erre rámorzsoljuk a maradék tésztát.
A sütőt 180 fokra melegítjük és kb. 40 perc alatt készre sütjük a pitét. Ezt a változatot késsel szeletelhetjük, az alja linzerjellegű lesz.
További szilvás tudnivalók
A szilva jótékony hatásairól ebben a cikkünkben írtunk: Egy biztos ok, amiért érdemes embernek lenni: a szilva!>>