2022.09.26. 17:50:33 7316 298

A legjobb "nagyi lekvárja" receptek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mai napig a számban is összefut a nyál, ha eszembe jut gyerekkorom szilvalekvárja. Családi házban éltünk, nagy kerttel. Sosem felejtem el, amikor ősszel elindult a gyümölcsszezon, összegyűlt a nagy család a szomszédsággal, és elindult a lekvárfőzés. Óriási üstben rotyogott a szilva, egész éjjel őrizték, kevergették, hogy jól megfőjön. Mi gyerekek természetesen nem mehettünk az üst közelébe, de emlékszem mennyire élveztük a felhajtást, az illatokat és egymás társaságát. Alig vártuk a kóstolást. Ott álltunk sorban a jókora karéj vajas kenyerünkkel, amire rákerült a frissen elkészült, épphogy kihűlt szilvalekvár.

Baracklekvár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baracklekvár

Természetesen ma már nem egészen így készül a lekvár otthon, de azért lássuk be, a házi készítésű gyülmölcsíznek nincsen párja. Kerestük a recepteket és a trükköket, mivel lehet ma igazi házi "nagyi lekvárját" készíteni a saját konyhánkban.

Gyakorlatilag minden, számunkra elérhető gyümölcsből készíthető dzsem vagy lekvár. Semmi akadálya annak, hogy kísérletezzünk és kipróbáljunk új ízeket a már megszokott, hagyományos lekvárok mellett. Kétféle megoldás és irány létezik ma a lekvár készítésben is. Az egyik a hagyományos, cukrozott édesség, a másik a diétás, cukormentes változat. Mindkét esetben lehet finom és egészséges a végeredmény, a lényeg, hogy olyan receptet válasszunk, ami az egész család számára megfelelő.

Az őszi szezonban jellemzően a szilva, alma, körte és a füge lekvár az, ami viszonylag könnyen elérhető és kedvező áron beszerezhető gyümölcsökből készülhet. Minden lekvár alapja ugyanaz, természetesen meg kell a gyümölcsöt tisztítani, hámozni, kimagozni és kiválogatni a már romlásnak induló szemeket. Fontos, a tartósítás szempontjából, hogy csak egészséges darabok kerüljenek a lekvárfőzetbe.

A következő lépés, hogy a megtisztított gyümölcshoz hozzáadjuk a megfelelő édesítőt, ami lehet cukor, édesítőszer vagy gyümölcspektin. Természetesen a hozzáadott édesítést ki is hagyhatjuk, de ebben az esetben a sűrítményt érdemes jóval tovább sütni, hogy ne romoljon meg, illetve így jobban megmarad a gyümölcs eredeti, természetes édes ízvilága. Lehet ízesíteni, és fűszerezni is a különböző lekvárokat, manapság még a csokis lekvár is nagy divat lett. A tartósítást azzal tudjuk megoldani, ha tartósítószert használunk, ami általában egy csipet szódabikarbóna, vagy nagyon alaposan lesütjük, minimalizálva a gyümölcs nedvességtartalmát, amivel azt érjük el, hogy hosszabb ideig eláll az elkészült lekvár.

A lekvárfőzés és tartósítás alapja, az alapos tisztítás. Ez a befőttes üvegek fertőtlenítését, csírátlanítását jelenti. Ezt forró vízzel tehetjük meg, alaposan átöblítve a forrásközeli állapotú vízzel az üvegeket, vigyázva arra, hogy ne pattanjanak el. Ezért jó, ha mondjuk egy kés fém részére helyezzük az üveget, míg beletöltjük óvatosan a vizet, majd kiöntjük belőle.

Az elkészült lekvárokat lehet dunsztolni, ezzel is meghosszabbítva a tartósságukat. Ez azt jelenti, hogy a még meleg üvegeket egy nagy pokrócba csavarva helyezzük szorosan egymás mellé, míg teljesen ki nem hűlnek. Ha szívesen bíbelődünk a házi lekvár készítéssel, garantáltan finom lesz a tea mellett a vajas-lekváros kenyér a hidegebb estéken (is).

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.