2022.09.26. 17:50:33 7955 298

A legjobb "nagyi lekvárja" receptek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mai napig a számban is összefut a nyál, ha eszembe jut gyerekkorom szilvalekvárja. Családi házban éltünk, nagy kerttel. Sosem felejtem el, amikor ősszel elindult a gyümölcsszezon, összegyűlt a nagy család a szomszédsággal, és elindult a lekvárfőzés. Óriási üstben rotyogott a szilva, egész éjjel őrizték, kevergették, hogy jól megfőjön. Mi gyerekek természetesen nem mehettünk az üst közelébe, de emlékszem mennyire élveztük a felhajtást, az illatokat és egymás társaságát. Alig vártuk a kóstolást. Ott álltunk sorban a jókora karéj vajas kenyerünkkel, amire rákerült a frissen elkészült, épphogy kihűlt szilvalekvár.

Baracklekvár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baracklekvár

Természetesen ma már nem egészen így készül a lekvár otthon, de azért lássuk be, a házi készítésű gyülmölcsíznek nincsen párja. Kerestük a recepteket és a trükköket, mivel lehet ma igazi házi "nagyi lekvárját" készíteni a saját konyhánkban.

Gyakorlatilag minden, számunkra elérhető gyümölcsből készíthető dzsem vagy lekvár. Semmi akadálya annak, hogy kísérletezzünk és kipróbáljunk új ízeket a már megszokott, hagyományos lekvárok mellett. Kétféle megoldás és irány létezik ma a lekvár készítésben is. Az egyik a hagyományos, cukrozott édesség, a másik a diétás, cukormentes változat. Mindkét esetben lehet finom és egészséges a végeredmény, a lényeg, hogy olyan receptet válasszunk, ami az egész család számára megfelelő.

Az őszi szezonban jellemzően a szilva, alma, körte és a füge lekvár az, ami viszonylag könnyen elérhető és kedvező áron beszerezhető gyümölcsökből készülhet. Minden lekvár alapja ugyanaz, természetesen meg kell a gyümölcsöt tisztítani, hámozni, kimagozni és kiválogatni a már romlásnak induló szemeket. Fontos, a tartósítás szempontjából, hogy csak egészséges darabok kerüljenek a lekvárfőzetbe.

A következő lépés, hogy a megtisztított gyümölcshoz hozzáadjuk a megfelelő édesítőt, ami lehet cukor, édesítőszer vagy gyümölcspektin. Természetesen a hozzáadott édesítést ki is hagyhatjuk, de ebben az esetben a sűrítményt érdemes jóval tovább sütni, hogy ne romoljon meg, illetve így jobban megmarad a gyümölcs eredeti, természetes édes ízvilága. Lehet ízesíteni, és fűszerezni is a különböző lekvárokat, manapság még a csokis lekvár is nagy divat lett. A tartósítást azzal tudjuk megoldani, ha tartósítószert használunk, ami általában egy csipet szódabikarbóna, vagy nagyon alaposan lesütjük, minimalizálva a gyümölcs nedvességtartalmát, amivel azt érjük el, hogy hosszabb ideig eláll az elkészült lekvár.

A lekvárfőzés és tartósítás alapja, az alapos tisztítás. Ez a befőttes üvegek fertőtlenítését, csírátlanítását jelenti. Ezt forró vízzel tehetjük meg, alaposan átöblítve a forrásközeli állapotú vízzel az üvegeket, vigyázva arra, hogy ne pattanjanak el. Ezért jó, ha mondjuk egy kés fém részére helyezzük az üveget, míg beletöltjük óvatosan a vizet, majd kiöntjük belőle.

Az elkészült lekvárokat lehet dunsztolni, ezzel is meghosszabbítva a tartósságukat. Ez azt jelenti, hogy a még meleg üvegeket egy nagy pokrócba csavarva helyezzük szorosan egymás mellé, míg teljesen ki nem hűlnek. Ha szívesen bíbelődünk a házi lekvár készítéssel, garantáltan finom lesz a tea mellett a vajas-lekváros kenyér a hidegebb estéken (is).

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.