A méz, mint a természetes „varázsszer”
Ősidők óta használt természetes csodaszerünket a mézet, a korabeli feljegyzések alapján számos betegség kezelésére használták. Napjainkban csupán 70-féle kóros állapot gyógyítására alkalmazzák. A fogyasztása viszont - kiváló gyógy- és fiziológiai hatás ellenére - nem mindenkinek ajánlott.
A vitaminkirály
A reneszánszát élő apiterápia főként a mézelő méhek által termelt anyagot használja fel gyógyításra. A mézben megtalálható az emberi szervezet számára szükséges 24 ásványi anyag közül 22. Nem szűkölködik kalciumban, vasban, rézben, mangánban, foszforban, nátriumban, káliumban, cinkben, valamint B1, B2, B3, B5, B6 és C-vitaminokban. Ne feledkezzünk meg a cukor, fehérje és a 80%-os szénhidráttartalmáról sem, ezért érdemes óvatosan bánnunk ezzel az igen ízletes csemegével.
A gyógyulás mestere
A méz nagyszerű gyógyír a különböző betegségekre: máj- és epebetegségekre; szívbetegségekre; nőgyógyászati betegségekre; elmezavarra; gyomorhurutra; nyombélhurutra; egyes mirigybetegségekre; visszérproblémákra és az idegrendszerre.
A természetes antibiotikum tartalmának köszönhetően a háborúk idején fájdalomcsillapításra és fertőtlenítőszerként használták. Ma is népszerű kezelési eljárás horzsolásnál vagy égési sérüléseknél.
A naturális szépítő
A „varázsszerünk” lenyűgöző behatását a szépségiparban is fellelhetjük. A már említett baktériumölő tulajdonsága miatt közkedvelt a pattanásos, mitesszeres bőr nyugtatására. A méznek van az a csodás hatása a bőrünkre, hogy megköti a nedvességet, így megtartva a bőr feszességét. Fantasztikus, mert drága kenceficékre sem szükséges költenünk.
Érdekesség
D.G. Jarvis: Az almaecet és a méz című könyvében a természetes népi gyógyászat mézzel kapcsolatos összefüggéseiről ad érdekfeszítő beszámolót. Leírja, hogy a vermonti emberek a méhet nem csak az értékes, aranyszínű csodaszeréért tartják nagy becsben, hanem a példaértékű és követendő táplálkozási szokásai miatt is. Ugyanis a méh, csupán a minőségi nektárt hajlandó elfogyasztani, csak a szervezete számára értékes tápanyaggal tömi a hasát.
A méz különleges csodája, hogy a baktériumok nem képesek megélni benne. Ennek kísérletezésére egy bakteriológus a mézbe baktériumtenyészeteket helyezett el, és a végeredmény megdöbbentő volt: a hasi tífuszt két nap alatt pusztítja el, a hurutos tüdőgyulladást okozó kórokozót öt óra alatt, a hashártyagyulladás-, a gennyes tályog- és a vérhas kórokozóit tíz óra alatt. Joggal nevezik ilyen régóta a mézet folyékony aranynak, hiszen a testnek és a léleknek is hatásos varázsszer.
Tudtad?
100 g mézhez 15.000 méhecske munkájára és egymillió virágra van szükség!
Forrás: akacosut.blog.hu