A narancssárga csodaszer! – Ezekért mind érdemes szeretni a sütőtököt
Családunk legifjabb tagjának köszönhetjük, hogy megismertük a sütőtököt. Kisfiunk hozzátáplálása óta rendszeres vendég nálunk ez a finomság ősz elejétől egészen a tél végéig. Először csak azért ettük, mert finom, pedig nem csak ez az érv szól a fogyasztása mellett.
Rendkívül sokoldalú zöldségről van szó a sütőtök esetében, úgyhogy érdemes beszerezni belőle és folyamatosan tölteni a készleteket.
Sütőtök az egészségedért (és a tele pocakért)
Felsorolni is nehéz, mennyi vitaminban és ásványi anyagban bővelkedik ez az őszi finomság! Itt van mindjárt a tökéletes látásért felelős A-vitamin. A rák ellen is felveszi a harcot, köszönhetően magas antioxidáns tartalmának. A benne lévő rostok nem csak a tele, hanem a lapos hasért is felelősek lehetnek, hiszen alacsony kalóriatartalmának és magas rosttartalmának köszönhetően remekül beilleszthető a diétába is. És ha már őszi, téli hónapok, akkor bizony a folyamatos nátha is kísérőnk lehet, persze, csak ha nem erősítjük immunrendszerünket. A C-vitamin pótlására például az egyik legjobb választás a sütőtök!
És hogy mi minden készülhet sütőtökből?
Sütőtök a jó formáért
Edzés után fontos, hogy minél előbb pótoljuk az elveszített energiát. Valószínűleg az egyszerű „fogyaszthatósága”, szállíthatósága miatt sokaknak a banánra esik a választása. Ám – hogy elektrolitháztartásunk gyorsan a helyére billenjen – káliumtartalma miatt érdemesebb inkább egy sütőtökből készült nyers turmixot elkortyolni egy fárasztó edzés után.
Sütőtök a szépségedért
A benne lévő antioxidánsok a szép bőrért is felelősek. A béta-karotin, amiben igencsak bővelkedik ez a narancssárga csoda, semlegesíti a bőr öregedéséért is felelős szabadgyököket. Ha nem ennéd, hanem mondjuk, az arcodra kennéd a sütőtököt, nálunk tuti bőrradír receptet is találsz. Még több sütőtökös „szépségkencéért” pedig kattints ide!
Sütőtök dekorációként
Ha sütőtök, és október, akkor naná, hogy töklámpás! Ne hagyd ki idén sem a farigcsálást, készíts valami igazán mókásat, vagy valami teljesen hagyományosat!
És ha nem csak a húsát fogyasztanád
Azt tudtad, hogy a pirított tökmag az egyik természetesen előforduló koleszterincsökkentő? Rendszeres fogyasztásával visszaszorul a vérben az LDL koleszterin (vagyis a rossz koleszterin) szintje. Ezzel a különböző szívproblémák, érelmeszesedési gondok előzhetőek meg. Emellett a hangulatodat is javítja, ezt pedig a benne található triptofán vegyületnek köszönhető, melynek nyugtató hatása lehet idegrendszerünkre. A tökmagolaj pedig igazi kincs, hiszen nem csak salátánknak ad finom ízt, hanem egészségünkre is igen pozitív hatással lehet!
Forrás: bien.hu