A nyári test télen készül – Próbatétel az ízlelőbimbót kényeztető ünnepi időszakban
A hideg téli napokon bő ruhákba bugyolált test komfortja olykor hajlamos elnyújtóztatni a nyári alak kialakítási projektjét. De nem az idén! Amennyiben már most elszánjuk magunkat, és sziklaszilárd érvekkel felvértezetten állunk a téli ünnepek gasztronómiai kihívásai elé, nem lesz félnivalónk. Önmegtartóztatásunk, fegyelmezettségünk, kitartásunk viszont megnöveli az önbizalmunkat, így az újévi fogadalmak sem válnak cseppfolyóssá évközben.
Amy Shapiro dietetikus szerint sokkal előrevezetőbb egy hosszabb, jól összeállított egészséges fogyókúrába kezdeni, semmint nyár közeledtével egy eszeveszett, villámgyors diétába. A következetesség e téren is kulcsszó. És igen, valóságos ízlelőbimbó próbatétel lesz az, amikor mindenki a környezetünkben jóízűen harap bele az ünnepi ételekbe, majszolja a szem és száj ingerét egyaránt kényeztető süteményeket. Mi pedig közben hol a gyomorkorgásunkat igyekszünk hümmögéssel tompítani, vagy kezünk kóstoló után nyúló mozdulatát elszántan megfékezni.
A jó hír az, hogy ma már minden ízletes, ám hizlaló kategóriába felsorakozó éteknek létezik egy fogyókúrás verziója a vegetáriánus töltött káposztától a hókifliig, így némi örömöt is lelhetünk az önként vállalt ürömben. A kitartást nehezítő okok hátterében ott lapul a rövid nappalok-hosszú éjszakákból adódó nasivágy is. A „csupáncsak egy szeletke csoki, és egy picike rész a nagyi krémes süteményéből” kellő odafigyelés, és önkontroll híján könnyen kistányérnyi, vagy féltálcányi adagokká terebélyesedhet.
Már a rajtnál érdemes felkészítenünk magunkat arra, hogy az étel utáni sóvárgás elég sűrűn fel fog bukkanni. Az első védekezés ilyenkor az emlékfelidézés lehet. Mindannyiunkkal előfordult már egyszer-kétszer (na jó, talán többször is…), hogy engedtünk a kívánalmaknak. És bár az éhségünk ekkor kissé csillapodni látszott is, a lelkifurdalásunk és a vereségérzésünk toronymagasra ugrott. Nem beszélve a mérleg egyre furcsább viselkedéséről, ami sehogy nem akaródzott a várakozásunknak megfelelő számot mutatni.
A Penn Medicine az étel utáni sóvárgás elleni küzdelemben nem hagy teljesen eszköztelenül, azt javasolván, hogy:
étkezzünk inkább gyakrabban keveset, semmint kevésszer nagyobb adagokat,
a fehérjék (sovány hús, hal, zsírszegény sajt, magvak, tojás stb.) hosszabb ideig megszüntetik az éhségérzetet,
a rostban gazdag élelmiszerek jóllakottság érzetet keltenek,
egy alapos konyhai ételszortírozás is segíthet (egy ideig ne vásároljunk kísértésbe ejtő csemegéket),
egy a diétánkhoz igazodó rutinmódosítás által támogathatjuk a kitűzött tervünket (pl. filmnézés helyett sétálás, tévézés helyett csatlakozzunk egy könyvklubhoz)
amennyiben jutalom gyanánt valami finomsággal örvendeztettük meg magunkat, ez idő alatt legyünk kreatívabbak (pl. járjunk el jóga- vagy fitness órákra, vegyünk egy kellemes habfürdőt).