2024.07.04. 08:32:45 5081 195

A rugalmas és üde bőr titka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindannyian rendelkezünk egy különleges “pajzzsal”, mely a védelem biztosítása mellett számos egyéb feladatot is ellát, ez a “pajzs” pedig nem más, mint a bőrünk. Természetes bőrtakarónk egyúttal testi és lelki egészségünk állapotáról is tükröt állít, hiszen meglátszik rajta a táplálkozás minősége, az esetleges káros szenvedélyekkel való együttélés, ahogy a környezeti hatások „lenyomatai” is. Ápolása, gondozása ezért a legkevésbé sem hiúság és divathóbort kérdése, hanem az egészségmegőrzés egyik alapvető lépése.

Bőrápolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bőrápolás

Egy megfelelően karbantartott bőr kiválóan el tudja látni védelmi feladatait, képes felvenni a harcot a vírusokkal, baktériumokkal, sugárzással, a hőmérsékleti ingaduzásokkal és egyéb külső hatásokkal szemben.

Ugyanakkor a belső védelemről is gondoskodik, mégpedig olyan módon, hogy szabályozza a szervezet hőháztartását, koordinálja az anyagcsere-folyamatokat, „otthont szolgáltat” a megszámlálhatatlannak tűnő idegvégződésnek, a segítségével képesek vagyunk észlelni olyan potenciális veszélyjelzéseket is, mint a hő és a fájdalom. Nem beszélve arról az alapvető funkciójáról, hogy egyfajta organikus szuperklíma-berendezésként folyamatosan arra törekszik, hogy a testhőmérsékletünk az egészségünk szempontjából mindig az átlagos 37 fok körüli legyen. Ezenfelül, kihagyhatatlan a zsírfölösleg-tároló, valamint méregtelenítő rendeltetése.

Az AAD bőrgyógyászati akadémia szerint bőrünk öregedését több tényező okozza, melyek egy része ellen tudunk bizonyos óvintézkedéseket tenni, másokra viszont nem igazán van befolyásunk. Ez utóbbi folyamatokhoz tartozik az a komplex celluláris történés, melyet röviden és egyszerűen (bőr)öregedésnek nevezünk - ekkor olyan változásokkal találhatjuk szembe magunkat, mint a ráncosodás, a bőr korábbiakhoz képesti rugalmatlanabbá, vékonyabbá, szárazabbá válása. Amire viszont van, illetve lehet némi ráhatásunk az az úgynevezett „külső öregedés” megfékezése - például a környezetünkkel és az életmódunkkal.

Lássunk néhány módszert, melyekkel a bőrünk sokáig megőrizheti rugalmasságát

Az AAD szakemberei felhívják a figyelmünket arra, hogy a napfénynek való kitettség kedvezőtlen hatást gyakorolhat a bőr egészségére. A bőr idő előtti öregedésének megfékezése ellen ezért fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő fényvédelemről. Hőség esetén részesítsük előnyben az árnyékos helyeket, viseljünk napvédő ruházatot (pl. könnyű, hosszú ruhák, ingek, nadrágok, széles karimájú kalap stb.) És amire számos bőrgyógyász igyekszik minél többször emlékeztetni: minden nap használjunk fényvédő krémet.

A dohányzás és a bőrszárító, azt károsító hatással bíró alkoholfogyasztás idő előtt előcsalogatja az arcokra a ráncokat és a fakó arcszínt egyaránt. A hunyorításról már sokan tudják, hogy öregít, mely a szemnek és a szem környékének egyaránt optimális védelmet kínáló napszemüveggel csökkenthető.

Gyakorta hangoztatjuk, hogy az étel és az élet nem csupán hangtanilag, hanem egyéb szempontokból is összecseng egymással. Kiegyensúlyozott táplálkozással sokat tehetünk bőregészségünk megőrzése érdekében. Legyen az étrendünkben minél több friss gyümölcs és zöldségféle, ám kevesebb - a bőröregedést „sürgető” - cukor és más finomított szénhidrát.

Javasolt bevezetni egy - akár szakember által ajánlott - bőrápolási rutint, amelynek során rendszeresen gondoskodunk arról, hogy a bőrünket fiatalos állapotban tartsuk (pl. tisztítás, hidratálás stb.) Christine Choi Kim bőrgyógyász szerint: egyetlen napot se zárjunk úgy, hogy előtte nem távolítottuk el az arcunkról a sminket és a nap folyamán felhalmozódott szennyeződéseket. Megsúgja, hogy a retinoidok, vagyis az A-vitamin származékok, a bőrgyógyászok titkos fegyvereiként vannak számon tartva. A szépségtrendek közül az egyik legmeggyőzőbbnek a ránctalanító alvómaszkokat, arcpakolásokat tartja. Ezek a mega-hidratáló termékek pedig nem hagynak nyomot a párnán és a hajon az éjszakai alvás alatt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...