2024.03.01. 12:39:08 5704 221

A szépségről – nem általában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Világunk fogalompárokkal van kibélelve. Valamire vagy valakire ránézünk, és rögtön kiragadjuk a fogalmak egyikét, melybe belehelyezzük, illetve belehelyezni véljük az adott tárgyat, jelenséget, valamint személyt. E fogalompárok közül kiemelkedik a jó és a rossz, valamint a szép és a csúnya. Maga a fogalomalkotás normák, szokások szerint válik lehetővé.

Szépség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szépség

Gyerekkorunkban megtanuljuk (avagy inkább eltanuljuk) a környezetünktől, hogy annak értékítélete szerint mi tartozik az általában elfogadottnak, normálisnak tekintett kategóriába, és melyek azok a jelenségek, amiket elutasít, megvet. A mindennapokban gyakran elhangzanak a szépséggel kapcsolatos olyanféle kifejezések, mint ezek: „ami szép, az szép”, valamint „a szépség relatív fogalom.” Ezen egymással nem igazán összeegyeztethető vélekedésekből kifolyólag arra következtethetünk, hogy a szépség nem egy könnyen megragadható, egyszerűen meghatározható fogalom. Hogy túlmutat önmagán, így a legkevésbé sem általánosítható.

Éppen ebből kifolyólag azon sem lepődhetünk meg, hogy kultúránként eltérő szépség definíciók keringenek. És ami az egyikben szépnek minősül, a másikban semlegessé, esetleg érdektelenné válik. Gondoljunk itt kiragadásként a nyugati kultúra által nagyra értékelt homokóraszerű testalkatra, melyet a női test legarányosabb, legtetszetősebb, legideálisabb megnyilvánulásának titulálnak. És valóban, ha szépségről van szó, az első gondolattársítások között rögtön a női szépség lép színre. Vajon miért van ez így? A tudományos válasz tömören az, hogy a partnerkeresés miatt. Számos kultúráról elmondható, hogy a szépség szorosan kötődik a házassághoz – noha az elvárások között lehetnek, és vannak is eltérések. A nőknek gyakran meg kell felelniük a hagyományos szépség standardoknak – vékony vagy kerekded formák, bizonyos arcvonások előtérbe helyezése (pl. az arccsont, az állkapocs, a szem nagysága vagy kisebbsége, az ajkak teltsége vagy keskenysége stb.)

És természetesen koronként is (le)váltják egymást a szépségideálok. A kimagasló műveltséggel rendelkező ókori görögöknél az a nő számított igazi szépségnek, akinek gyönyörűen csillogó és sűrű, lehetőleg koromfekete, vállig érő, nyílegyenes haja volt, amit általában hátrafésülve viselt. Ehhez még hozzájött a hajszálvékony ívű szemöldök, a fekete szem, a kissé hajlott orr, a vékony csukló és boka, a hosszú ujjak.

Ám vannak egy-egy kulturális szépségértelmező szemüvegen át igencsak különösnek titulálható szépségdefiníciók. Ilyenként tűnik fel például a kínai hagyományban rendkívül vonzónak tartott lótuszláb, azaz a lábelkötés szokása, ami tulajdonképpen a női láb eltorzítása, hogy az a férfiak szemében attraktívan kicsi legyen. Az etiópiai murszik a nők bátorságát és kitartását tartják szépnek. Mindezzel nincs is semmi gond, ám a bátorság szemléltetése a hagyomány szerint különféle nagyságú (minél bátrabb, annál nagyobb méretű) ajaklemezzel jut kifejezésre. A murszi férfiak számára egy tányérszerű női száj a legkívánatosabb. Amelyik nő nem hajlandó ezzel a szokással a közösség szemében „széppé formálódni”, arra nagy eséllyel ráaggatják a lusta és gyáva címkéket, mely miatt a férjhezmenetele is akadályokba ütközhet.

A vékony és kecses női nyak az észak-thaiföldi kayan törzs körében más fénytörésbe helyeződik, mint a nyugati kultúrkörben. Az itt élő nők akkor bizonyulnak rendkívül csábítónak egy helybéli férfi szemében, ha minél hosszabb, már-már zsiráfszerű nyakkal büszkélkedhetnek. Ennek elérése érdekében már a lányok ötödik életévétől sort kerítenek, mégpedig úgy, hogy sárgaréz nyakgyűrűkkel, úgynevezett padaungokkal kezdik el a nyakhosszabbítás hosszú és fájdalmas –mondhatni „nyakatekert” – folyamatát.

Ugyanakkor szót ejthetünk a szumátrai fogvésésről, a mauritániai plus-size szépségekről, az afrikai mesterséges hegekről, vagy a kenyai maszájok megnyújtott fülcimpáiról. Innen szemlélve a szépség egy cseppet sem mutatkozik egyértelmű jelenségnek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.