A szikkadt kenyér új élete – Legyen belőle nyári desszert
Régóta tudjuk, hogy a szárazabb kenyér nem kidobandó maradék a konyhában, hanem igencsak fontos alapanyag. A legegyszerűbb felhasználási módja a pirítós, vagy a krémlevesekbe való kenyérkocka, de ezen kívül akár desszert is készülhet belőle.
Mondjuk egy gyors, nyáron is könnyen elkészíthető finomság, ha szinte azonnal kellene az a desszert. Ehhez a hozzávalók:
8 szelet kenyér (ez lehet akár gluténmentes is, ha a diétádnak az felel meg)
3,75 dl tej
3 evőkanál sárgabarack lekvár
6 evőkanál cukor
3 db tojás
2 evőkanál vaj
15 dkg piros bogyós gyümölcskeverék/eper/áfonya
3 evőkanál őrölt mandula
1 csomag vaníliás cukor
Kenj ki zsiradékkal egy hőálló tálat és melegítsd elő a sütődet 180 °C-ra. A kenyérkéidet kend meg margarinnal, majd lekvárral, és szeld csíkokra. Fektesd őket egy mélyebb tepsibe, ahol jót fürdőzhetnek majd a tejes keverékben. A tojást, tejet, cukrokat keverd össze, majd add hozzá az őrölt mandulát és azzal is kavarj rajt még egyet. Most öntsd le ezzel a kenyércsíkokat és hagyd állni néhány percig. Ha már megszívták magukat a szeletkék, tedd őket a hőálló tálba, majd öntsd nyakon a gyümölcsökkel. 40 percre dugd a sütőbe és süsd ropogósra!
Forrás: www.rewe.de