2025.01.09. 15:49:04 6524 239

A szlovákok ízletes specialitása, a sztrapacska
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szlovák konyha egyik legismertebb étele a sztrapacska, a hegyvidéki tájak hagyományos étkezési kultúrájához tartozik. Ez az egyszerű, de laktató recept itthon is igazán népszerű, a jellegzetes ízét adó juhtúrónak pedig számos kedvező hatása van a szervezetre.

Krumplireszelés Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Krumplireszelés Fotó:123rf.com

Alapja a krumplival készült tészta, amelyet forró vízben főzünk ki, majd juhtúróval, sóval és szalonnával keverünk össze. A juhtúró gazdag fehérjében, kalciumban és vitaminokban, különösen D-vitaminban, amely elengedhetetlen a csontok erősségének megőrzéséhez. Emellett probiotikus hatású, segít a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, így hozzájárulhat az egészséges emésztéshez.

Egyedülálló ízvilága, enyhén sós, krémes textúrája még a legegyszerűbb ételeket is különlegessé varázsolja. Nézzük meg a belőle készült egyik legnagyobb klasszikust, a fentebb már oly sokat emlegetett sztrapacskát.

Így készül a juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók 6 főre:

A sztrapacskához:

  • 1 kg krumpli

  • 2 darab tojás

  • 2 ek. zsír

  • 40 dkg liszt

  • fél tk. só

A tetejére:

  • 15 dkg juhtúró

  • 20 dkg tejföl

  • 10 dkg szalonna

Elkészítés:

Felteszünk egy nagy lábos vizet forrni, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokosra. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és lassan kieresztjük a zsírját, majd ropogósra pirítjuk. A krumplit meghámozzuk, majd kis lyukú reszelőn vagy késes aprítóban lereszeljük. A cél, hogy teljesen sima, pépes legyen a nyers krumpli. Hozzáadjuk a zsírt, a tojásokat és 40 dkg lisztet. Összedolgozzuk: nem szilárd, de nem is egészen folyékony állagú tésztát kapunk.

A tésztát nokedliszaggató segítségével sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, közben időnként megkeverjük. Körülbelül tíz percig főzzük. Ha kész, leszűrjük, leöblítjük és tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a túrós, tejfölös keverékkel, rászórjuk a szalonnát és tíz percre a sütőbe toljuk. Jó étvágyat!

A recept forrása: sobors.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Toszkán hangulat a tányéron – Pappa al pomodoro, az olasz parasztkonyha gyöngyszeme

Kevés nemzet tud olyan szenvedéllyel főzni, mint az olaszok – és talán még kevesebb képes ennyire egyszerű alapanyagokból valódi gasztronómiai élményt varázsolni. A pappa al pomodoro, vagyis a paradicsomos kenyérleves tipikus toszkán fogás, melyet generációk óta készítenek a régióban, főként a nyári hónapokban, amikor a paradicsom a legédesebb és a legzamatosabb.

Így eddzük az akaraterőnket

Az emberek egyik legbecsesebb tulajdonságai közé sorolható akaraterő azzal vértezi fel „birtoklóját”, hogy tudatosan, elszántan érvényesíteni tudja mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Szívósság ez, csodálatra méltó eltökéltség, ami különösen a megpróbáltatásokkal bőségesen telezsúfolt időkben teszi követendővé azokat, akik ebben jeleskednek. Gyakorlása nem más, mint az önfegyelem, az önuralom erkölcsi magasságokba emelése, kiegészülve az önismeret tántoríthatatlanságával.

Tudjuk, mégsem tesszük? Egészségre törekvés kis lépésekben

A Leideni Egyetem kutatói szerint manapság igencsak erőteljes akadályokba ütközik mindenki, aki egészségesebben akar élni. Marieke Adriaanse, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának professzora, mindezt azzal egészíti ki, hogy a tudományos előrevetítések szerint 2060-ra szükségessé válik, hogy minden harmadik ember az egészségügyben helyezkedjen el. Éppen ezért már ma arra kell törekednünk, hogy a megelőzést helyezzük előtérbe, ha az egészséges életmód mellett döntünk.