2021.06.04. 15:07:20 7948 214

A terhesség alatt szedett paracetamol magzatra gyakorolt hatása
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Összefüggést talált a terhesség alatt szedett paracetamol és a gyereknél kialakuló figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) és autizmus spektrum zavarok (ASD) tünetei között egy több mint 70 ezer gyerek adatait vizsgáló, hat európai kohorszvizsgálaton alapuló kutatás.

Várandósság - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Várandósság

A European Journal of Epidemiology című tudományos folyóiratban megjelent kutatás a barcelonai Globális Egészségügyi Kutatóintézet (ISGlobal) vezetésével készült. Összességében a szakértők 73 881 gyerek adatait elemezték, az információk a paracetamolnak a magzati korban vagy a születés után való kitettségre, az ASD vagy ADHD legalább egy tünetére vonatkoztak. A kohorszvizsgálattól függően az anyák 14-56 százaléka szedett paracetamolt várandóssága alatt - írja az EurekAlert.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik a születés előtt ki voltak téve a paracetamol hatásainak, 19 százalékkal nagyobb eséllyel alakultak ki az ASD tünetei és 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel az ADHD tünetei, mint azoknál a gyerekeknél, akik nem voltak kitéve a paracetamol hatásának. "Eredményeink megegyeznek korábbi kutatásokéval. Azt is megfigyeltük, hogy a paracetamolnak való kitettség azonos módon van hatással a fiúkra és a lányokra, gyakorlatilag nincs különbség" - mondta Sílvia Alemany, a tanulmány vezető szerzője, az ISGlobal kutatója.

"A bizonyítékok alapján egyetértünk a korábbi ajánlásokkal, amelyek szerint a paracetamol használatát gyerekeknél és terhes nőknél sem kell megtiltani, de csak akkor kellene használni, amikor igazán szükséges" - tette hozzá Jordi Sunyer, az ISGlobal szakértője. A fejlett országokban a várandós nők 46-56 százaléka vesz be a terhessége valamely pontján paracetamolt, amelyet a várandósok és gyerekek számára a legbiztonságosabb láz- és fájdalomcsillapítónak tartanak. Ugyanakkor egyre több a bizonyíték arra, hogy a paracetamol prenatális hatása összefüggésbe hozható gyengébb kognitív teljesítménnyel, több viselkedésbeli problémával, az ASD és az ADHD tüneteivel. A paracetamolnak születést követő, gyermekkori kitettség a tanulmány szerint nincs kapcsolatban az ASD tüneteivel.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...