A tökéletes csevap titka a balkáni konyhából
A Balkán nemcsak földrajzi régió, hanem temperamentum, zene, vendégszeretet – és természetesen fűszeres, füstös, szenvedéllyel teli ételek otthona is. Akár Bosznia szívében, akár egy szerb családi teraszon, vagy éppen a horvát tengerparton járunk, egy étel szinte biztosan előkerül: a csevap.

Ez az egyszerűnek tűnő, mégis ikonikus fogás a régió összes ízét magában hordozza – és nem kell hozzá más, csak jó hús, némi hagyma, egy grill vagy serpenyő, és egy kis türelem.
A csevap
A ćevapi, vagy más írásmóddal čevapčići (ejtsd: csevapcsicsi), apró, henger alakú fűszeres húsrudacskák, amelyek leggyakrabban marha- és/vagy bárányhúsból készülnek, néha egy kis sertéssel keverve. Hagyományosan faszénen grillezve tálalják, lepénykenyérrel (lepinja vagy pita), nyers vöröshagymával, és ajvárral – azzal a zamatos sültpaprika-krémmel, amitől egy falat a Balkánba repít.
A tökéletes házi csevap receptje
Hozzávalók (kb. 4 főre):
500 g darált marhahús (lehetőleg 20% zsírtartalommal)
250 g darált sertéshús
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál étolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál pirospaprika (nem füstölt)
2-3 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
(opcionálisan egy kevés hideg víz vagy szódavíz a puhaságért)
Elkészítés:
A húsokat keverd össze egy nagy tálban a sóval, borssal, fokhagymával, pirospaprikával és szódabikarbónával. Dolgozd bele az olajat, majd jól gyúrd át – akár 5–10 percig, hogy a massza jól összeálljon és ruganyos legyen. Tedd hűtőbe legalább 2 órára, de akár egy éjszakára is. Nedves kézzel formálj kis rudakat (kb. 7–8 cm hosszúakat). Grillezd forró grillen vagy serpenyőben, olaj nélkül, oldalanként 3–4 percig, amíg szép kérget kapnak és átsülnek.
Lepénykenyérbe (vagy pitába) téve, ajvárral, friss paradicsommal, lilahagymával, esetleg tejföllel tálald, egy hűs joghurtos uborkasaláta (tzatziki) is jól illik mellé.
Egy falat emlék, egy falat Balkán
A csevap több, mint étel. Emlék egy nyári utazásról, egy családi grillezésről, egy utcasarki kis vendéglőről, ahol még a szomszéd asztaltól is kínálnak egy falatot. Ezt az életérzést hozhatod be a saját konyhádba is, akár egy hétköznapi estén, akár egy baráti vacsorán.