2015.05.20. 08:00:00 13488 279

Ahol a petrezselyemgyökér a sztár – receptek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A III. Kunszigeti Petrezsírom Fesztiválról egy köteg petrezselyem gyökérrel tért haza édesanyám, amiből természetesen én is kaptam egy adagot. A probléma csupán az, hogy a különböző hús- és zöldségleveseken kívül nem sok mindenre szoktam használni a „fehérrépát”, bár tudom, hogy egy nagyon hasznos gyökér. Szóval el kezdtem receptek után kutatni.

Petrezselyemgyökér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Petrezselyemgyökér

Szerencsémre csak én vagyok ilyen fantáziátlan a petrezselyemgyökérrel kapcsolatban, és több olyan receptet is találtam, amit a kissé válogatós férjemmel is meg fogok tudni kóstoltatni. Persze a levestől nem igazán sikerült eltávolodni, de legalább ezekben a petrezselyem a főszereplő.

A petrezselyemről itt olvashatsz bővebben.

Petrezselyemgyökér krémleves

  • 10 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 dl fehérbor
  • 20 dkg burgonya
  • 2 db tyúkhúsleveskocka
  • 1,5 liter víz
  • 4 dl tejszín
  • 2 mokkáskanál só
  • ½ mokkáskanál szerecsendió
  • ½ mokkáskanál bors
  1. Az előkészített, apróra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, gyökér) a vajon megdinszteljük, felengedjük fehérborral, ha felforrt, hozzáadjuk a burgonyát, a tyúkhúslevest, amit készíthetünk húsleveskockából is, és a tejszínt. 

  2. Addig főzzük, amíg a gyökér megpuhul.

  3. Összeturmixoljuk, ízesítjük, fűszerezzük, átszűrjük, ízlés szerint még étkezési keményítővel sűríthetjük.

Forrás: mindmegette.hu

Petrezselymes petrezselyemgyökér leves

Hozzávalók (4 adag)

  • 6 közepes méretű, zsenge petrezselyemgyökér, meghámozva, felkockázva
  • 2 salotta (vagy egy kisebb hagyma), finomra aprítva
  • 1 l leszűrt húsleves
  • 4 ek vaj
  • só, bors
  • 4 csokor petrezselyemzöld
  • csipet frissen őrölt szerecsendió
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • ízlés szerint kevés tejszín
  • olívaolaj
  • tetejére: húsos szalonna

Lábasban felolvasztjuk a vaj felét, majd üvegesre pároljuk rajta a finomra aprított hagymát, ne kapjon színt. A meghámozott, nagyjából egyforma méretű kockákra felszeletelt gyökeret rádobjuk a megpuhult hagymára, átforgatjuk. Felöntjük a leszűrt húslevessel, sózzuk, borsozzuk, kevés frissen őrölt szerecsendiót adunk hozzá. Fedő alatt addig főzzük, amíg a megpuhul, kb. 15 percig. Közben blansírozzuk a petrezselyemzöldet: lecsipkedjük a leveleit, majd fél percre forrásban lévő sós vízbe tesszük. Szűrőkanállal kiszedjük, és azonnal jeges vízbe helyezzük.

A levest és a petrezselyemzöldet robotgépben simára pürésítjük. Egyenletes zöld színt csak erős teljesítményű géppel tudunk elérni, egy gyengébb botmixer a petrezselyemzöldet inkább egészen finomra aprítja, de a leves “pöttyös” marad. Ha nagyon sima állagot szeretnénk, a levest egyszer átpasszírozzuk, majd ízlés szerint kevés tejszínt (elhagyható), és hideg vajat keverünk bele. Ropogósra kisütött húsos szalonnakockákkal megszórva, jófajta olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Forrás: chiliesvanilia.blogspot.com

Sült petrezselyem

Hozzávalók kb. 8 adagra

  • 1 kg petrezselyemgyökér
  • 3 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Az olajat tegyük a tepsibe, azt pedig a sütőbe, hogy forrósodjon fel az olaj.

  2. Időközben tisztítsuk meg a petrezselyemgyökeret, és szeljük fel hosszában negyedekre vagy fél darabokra. Van, aki karikákra szeli.

  3. Tegyük a tepsibe, és rázzuk össze, vagy fakanállal keverjük meg óvatosan, hogy mindenhova jusson olaj. Ezután kb. 40-45 percig sütjük a sütőben, amíg aranybarna színe lesz. Időközben egyszer forgassuk meg őket.

Tipp: 10 perccel a sütés lejárta előtt ízesítsük 3-4 evőkanál mézzel, majd tegyük vissza a sütőbe, amíg aranybarna és ragadós nem lesz.

Forrás: Utazoszakacskonyv.blogspot.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.