2021.09.10. 12:31:04 7025 244

Álmainkban megbeszéljük - Nyugalmat adó álmok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha valamilyen megoldhatatlan problémával nézünk szembe napközben, - olyannal, ami még este is alig hagy minket elaludni, - gyakran előfordul, hogy az álmok a segítségünkre sietnek, és megoldásra találunk alvás közben. Utána jártunk, és megvan a tudományos magyarázata ennek.

Alvás és ébredés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alvás és ébredés

Az első ilyen jellegű álmom, amit fel tudok idézni évtizedekkel ezelőtt volt, érettségi előtt. Felkészítő matek órákra jártam, és egy házi feladatot sehogy nem tudtam napközben megoldani. Olyannyira bosszantott a dolog, hogy még ezzel is álmodtam, és reggel, amikor felkeltem, megvolt a megoldás. Kipróbáltam, és valóban működött az álmomban felvázolt teória. Azóta rendszeresen elfordult, hogy álmomban jutott eszembe egy ütős mondat egy cikkhez, vagy egy szlogen, és szerencsére reggel is emlékeztem rá. :)

Olyan is előfordult, hogy úgy sikerült valamivel megbékélnem, hogy álmomban beszéltem meg bizonyos számomra fontos dolgokat olyasvalakivel, akivel már nincs lehetőségem találkozni - mert meghalt, mert távol lakik, és valami miatt nem tartjuk a kapcsolatot...

Nem vagyok ezzel egyedül. Paul McCartney is álmában alkotta meg a Yesterday c. örök Beatles slágert, de például Mengyelejevnek is alvás közben jött a periódusos rendszer ötlete.

A tudomány természetesen erre is ad magyarázatot. Az álom ugyanis nemcsak az alvás egyik kellemes vagy éppen kellemetlen “mellékterméke”, ahogy sok kutató egyébként eddig gondolta.

A Berkely egyetem kutatója Matthew Walker szerint kétféle szerepe is van az álmoknak.

Az alvás éjszakai terápia

Azt mondják, hogy az idő minden sebet begyógyít, de Matthew Walker kutatásai szerint, az álom és az alvással töltött idő az, ami gyógyít. Úgy tűnik, hogy a REM-fázisokban a nap folyamán tapasztalt nehéz, sőt traumatikus érzelmi epizódok oldódnak.

A REM-ciklus az egyetlen alkalom, amikor az agyunk teljesen nélkülözi a szorongást kiváltó noradrenalint. Ugyanakkor az agy kulcsfontosságú érzelmi és memóriával kapcsolatos struktúrái aktiválódnak a REM alvás során, ahogy álmodunk. Ez azt jelenti, hogy az érzelmi memória újból működésbe lép, ám ezúttal stresszmentesen, ezért egy biztonságos környezetben újra feldolgozhatjuk a felkavaró emlékeket.

Az álmodozás segíthet az embereknek csökkenteni az érzelmi túltöltődést.

Segíti a kreativitást és a probléma megoldást

Kimutatták, hogy a mély, nem REM alvás erősíti az egyéni emlékeket. De a REM alvás az, amikor ezeket az emlékeket absztrakt és rendkívül újszerű módon lehet összeolvasztani és összekeverni. Az álomállapot alatt az agy a megszerzett tudás hatalmas tömegeit fogja össze, majd átfogó szabályokat gyárt, és olyan gondolkodásmódot teremt, amely segíthet nekünk megoldásokat találni a korábban áthatolhatatlan problémákra. Az a bizonyos Think outside of the box angol kifejezés (Gondolkodj a dobozon kívül) álmunkban működik csak igazán. Nem csoda, hogy annyi ötlettel gazdagodott a világ.

Forrás: greatergood.berkeley.edu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...