Amikor a tengerpart egészen a konyhádig jön
A horvát tengerpart gasztronómiája a friss alapanyagokra, egyszerűségre és a természetes ízekre épít. Ha nem rajongsz a nehéz húsételekért, vagy csak valami könnyedebb, halas vagy zöldséges vacsorára vágysz, az alábbi menü tökéletes választás lesz.

Előétel: Dalmát olívás tapenade pirítóssal
Hozzávalók:
fekete olívabogyó (magozott)
fokhagyma
olívaolaj
citromlé
kapribogyó (opcionális)
friss petrezselyem
Minden hozzávalót aprítógépben pürésíts, de hagyj egy kis darabosságot a kencében. Pirított kenyérszeleteken kínáld, előételként vagy borkorcsolyaként.
Főétel: Grillezett tintahal sült burgonyával és blitvával (főtt spenótos krumpli)
Hozzávalók:
egész tintahal vagy nagyobb kalamári (tisztítva)
fokhagyma
citrom
olívaolaj
petrezselyem
főtt krumpli
friss spenót vagy mángold
A tintahalat olívaolajjal, fokhagymával és citromlével pácoljuk pár órát, majd grillezzük vagy süssük meg serpenyőben. A blitvához főzzük meg a krumplit, egy külön serpenyőben dinszteljük meg a spenótot fokhagymás olajon, majd forgassuk össze a burgonyával.
Desszert: Rožata – a dalmát karamellpuding
Ez a horvát édesség a crème caramel közeli rokona, de gyakran narancshéjjal, rummal vagy vaníliával ízesítik. Hűtve tálalják, nyáron különösen frissítő desszert.
Hozzávalók:
A karamellhez:
100 g kristálycukor
2 evőkanál víz
A pudinghoz:
6 tojás
150 g kristálycukor
500 ml tej
1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
reszelt citromhéj (opcionális, de hagyományos)
1 evőkanál rózsalikőr vagy narancslikőr (pl. Grand Marnier – opcionális, de ettől „rožata”)
Karamell elkészítése: Egy kisebb lábasban olvaszd meg a cukrot 2 evőkanál vízzel közepes lángon, amíg aranybarna karamellt nem kapsz. Ne keverd, csak rázogasd az edényt! Amikor kész, öntsd azonnal a pudingformák vagy egy nagyobb forma aljába, és hagyd megdermedni.
Puding: A tojásokat elegyítsd el a cukorral kézi habverő segítségével (nem kell felverni, csak simára keverni). Add hozzá a tejet, vaníliát, citromhéjat és ha használsz, rózsalikőrt is.
Öntsd a keveréket a karamellás formába/formákba. Helyezd őket egy tepsibe, és önts köréjük forró vizet kb. a forma feléig. Süsd 150 °C-on (légkeverés nélkül) kb. 50–60 percig, amíg megszilárdul, de a közepe még kicsit remeg. Vedd ki a formákat a vízből, hűtsd ki szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára. Tálalás előtt egy késsel lazítsd meg a széleit, majd borítsd tányérra – a karamell szépen lecsorog a puding oldalán.
Tegyük teljessé az estét egy pohár horvát Pošip fehérborral vagy Plavac Mali vörösborral, halk tengeri hangulatot idéző zenével és egy kis olívaágas díszítéssel az asztalon. Egy falat Horvátország – akár az erkélyeden is.