2025.07.09. 17:38:48 1194 38

Amikor a tengerpart egészen a konyhádig jön
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A horvát tengerpart gasztronómiája a friss alapanyagokra, egyszerűségre és a természetes ízekre épít. Ha nem rajongsz a nehéz húsételekért, vagy csak valami könnyedebb, halas vagy zöldséges vacsorára vágysz, az alábbi menü tökéletes választás lesz.

Nyári vacsora Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyári vacsora Fotó:123rf.com

Előétel: Dalmát olívás tapenade pirítóssal

Hozzávalók:

  • fekete olívabogyó (magozott)

  • fokhagyma

  • olívaolaj

  • citromlé

  • kapribogyó (opcionális)

  • friss petrezselyem

Minden hozzávalót aprítógépben pürésíts, de hagyj egy kis darabosságot a kencében. Pirított kenyérszeleteken kínáld, előételként vagy borkorcsolyaként.

Főétel: Grillezett tintahal sült burgonyával és blitvával (főtt spenótos krumpli)

Hozzávalók:

  • egész tintahal vagy nagyobb kalamári (tisztítva)

  • fokhagyma

  • citrom

  • olívaolaj

  • petrezselyem

  • főtt krumpli

  • friss spenót vagy mángold

A tintahalat olívaolajjal, fokhagymával és citromlével pácoljuk pár órát, majd grillezzük vagy süssük meg serpenyőben. A blitvához főzzük meg a krumplit, egy külön serpenyőben dinszteljük meg a spenótot fokhagymás olajon, majd forgassuk össze a burgonyával.

Desszert: Rožata – a dalmát karamellpuding

Ez a horvát édesség a crème caramel közeli rokona, de gyakran narancshéjjal, rummal vagy vaníliával ízesítik. Hűtve tálalják, nyáron különösen frissítő desszert.

Hozzávalók:

A karamellhez:

  • 100 g kristálycukor

  • 2 evőkanál víz

A pudinghoz:

  • 6 tojás

  • 150 g kristálycukor

  • 500 ml tej

  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje

  • reszelt citromhéj (opcionális, de hagyományos)

  • 1 evőkanál rózsalikőr vagy narancslikőr (pl. Grand Marnier – opcionális, de ettől „rožata”)

Karamell elkészítése: Egy kisebb lábasban olvaszd meg a cukrot 2 evőkanál vízzel közepes lángon, amíg aranybarna karamellt nem kapsz. Ne keverd, csak rázogasd az edényt! Amikor kész, öntsd azonnal a pudingformák vagy egy nagyobb forma aljába, és hagyd megdermedni.

Puding: A tojásokat elegyítsd el a cukorral kézi habverő segítségével (nem kell felverni, csak simára keverni). Add hozzá a tejet, vaníliát, citromhéjat és ha használsz, rózsalikőrt is.

Öntsd a keveréket a karamellás formába/formákba. Helyezd őket egy tepsibe, és önts köréjük forró vizet kb. a forma feléig. Süsd 150 °C-on (légkeverés nélkül) kb. 50–60 percig, amíg megszilárdul, de a közepe még kicsit remeg. Vedd ki a formákat a vízből, hűtsd ki szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára. Tálalás előtt egy késsel lazítsd meg a széleit, majd borítsd tányérra – a karamell szépen lecsorog a puding oldalán.

Tegyük teljessé az estét egy pohár horvát Pošip fehérborral vagy Plavac Mali vörösborral, halk tengeri hangulatot idéző zenével és egy kis olívaágas díszítéssel az asztalon. Egy falat Horvátország – akár az erkélyeden is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...