2024.02.28. 12:35:40 6553 269

Amit a B12-vitaminról tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A B12-vitamin, más néven kobalamin, elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez. Felfedezése és kutatása a vitaminok világában fontos mérföldkövet jelentett. Ebben a cikkben a B12-vitamin felfedezését, hatásait és természetes forrásait tekintjük át, hogy jobban megértsük ennek az esszenciális tápanyagnak a szerepét az egészségünkben.

Általános B12 források - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Általános B12 források

A B12-vitamin felfedezése a 20. század elejére vezethető vissza. Az első kutatásokat a a vészes vérszegénység iránti érdeklődés hajtotta. A tudósok rájöttek, hogy az anémiás betegeknél hiányzik egy olyan faktor, amely nélkülözhetetlen a vörösvértestek megfelelő képződéséhez.

A 1934-ben Nobel-díjat nyert tudós, George Whipple, májjal végzett kísérleteivel bemutatta, hogy a benne található vegyületek hatékonyan kezelhetik a vészes vérszegénységet. A későbbi években kimutatták, hogy a B12-vitamin a májban és más állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható.

A B12 hatásai

A B12-vitamin elengedhetetlen a vörösvérsejtek megfelelő képződéséhez. Hiánya vészes vérszegénységhez vezethet, amely fáradtságot, gyengeséget és szédülést okozhat. Fontos szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében. Hiánya neurológiai problémákat, például zsibbadást, egyensúlyi zavarokat és memóriavesztést okozhat.

A B12 vitamin részt vesz a DNS szintézisében és a sejtgyarapodásban, így szerepet játszik az új sejtek kialakításában és a genetikai anyag fenntartásában. A szervezet energiatermeléséhez elengedhetetlen, segíti a táplálékokból származó makrotápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) lebontását és hasznosítását. A kobalamin, azaz a B12 az egyetlen olyan vízben oldódó vitamin, amit a szervezetünk, pontosabban a májunk, akár több évig is el tud raktározni.

Természetes forrásai és azok hiánya

Főként állati eredetű élelmiszerekben található meg. A felnőttek számára ajánlott napi 4 mikrogramm B12-vitamin ezen ételekben található meg: 10 g máj, 40 g hering, 100 g lazac, 100 g camembert. Azok, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek étrendkiegészítő formájában szedjenek B12-vitamint. A vitaminhiányra utaló tünetek sokfélék, érinthetik a szemet, a hajat, az idegeinket, de az izomzatot is. Ettől függetlenül a vérszegénység az egyik legelső tünet, ami megfigyelhető. A hiányállapotokra csak hosszú hónapok, évek után derül fény, de akkor fontos testi funkciók már nem működnek megfelelően, ez pedig hosszútávon komoly problémák, betegségek kialakulásához vezethet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.