Arancini – a szicíliai rizsgolyók, amikből egy sosem elég
Az olasz konyha egyik legizgalmasabb találmánya a szicíliai arancini – azok a ropogós, aranybarna rizsgolyók, amelyek kívül tökéletesre pirultak, belül viszont lágyak és észbontóan ízletesek.
A szicíliai kreativitás szimbóluma
A legenda szerint az arancini a 12. században született Szicíliában, amikor a háziasszonyok igyekeztek hasznosítani a maradék rizottót. Hogy a rizs ne száradjon ki, kis gombócokká formálták, megtöltötték húsos vagy sajtos töltelékkel, majd panírozták és bő olajban kisütötték. Így lett a maradékból igazi gasztronómiai gyöngyszem, amely mára egész Olaszországban – sőt, világszerte – népszerű street fooddá avanzsált.
Szicíliában minden családnak megvan a maga változata: akad, aki paradicsomos raguval tölti, más mozzarellával és sonkával, sőt, manapság vegán és édes verziók is léteznek.
Hozzávalók (kb. 12 golyóhoz)
– 25 dkg arborio rizs (vagy más rizottó rizs)
– 6 dl zöldségalaplé
– 1 kisebb hagyma, apróra vágva
– 1 ek vaj + 1 ek olívaolaj
– 1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
– 5 dkg parmezán reszelve
– 1 tojás
– 10 dkg mozzarella apró kockákra vágva
– 10 dkg főtt sonka vagy húsos ragu (opcionális)
– Liszt, felvert tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
– Bő olaj a sütéshez
Így készül a szicíliai arany
Egy serpenyőben vajon és olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a rizst. Amikor a szemek áttetszőek, felöntjük a borral, és hagyjuk elpárologni. Ezután folyamatosan adagoljuk az alaplevet, míg a rizs krémesre fő. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a parmezánt és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt masszába belekeverjük a tojást, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. A közepébe kis darab mozzarellát és sonkát (vagy ragut) rejtünk, majd jól lezárjuk, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki. A golyókat először lisztbe, aztán felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.
Tálalási ötlet
Az arancinit melegen, paradicsomos mártással tálaljuk – ez lehet egy egyszerű, fokhagymás paradicsomszósz bazsalikommal. Egy friss zöldsalátával kiegészítve akár főételként is megállja a helyét, de vendégváró falatnak is tökéletes.
Egy falat Olaszország otthon
Az arancini nemcsak egy étel, hanem pillanatnyi utazás Szicíliába: a napfényes utcák, a tenger illata, és az a fajta egyszerű boldogság, amit csak egy házi készítésű falat tud adni. Ha legközelebb maradék rizs marad a hűtőben, ne gondolkodj sokat – formálj belőle aranygolyókat, és élvezd az olasz konyha egyik legjobb titkát.