2021.08.07. 17:53:24 10716 278

Az extra szűz olivaolaj meggátolta a demencia kialakulását a kísérleti egerekben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az agy működésének fenntartása kulcsfontosságú az öregedés hatásainak megelőzéséhez. Az agy “fiatalon tartásában” az extra szűz olívaolaj segít a legtöbbet - állították a Temple University Lewis Katz Orvostudományi Karának tudósai.

Olívaolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj egy szuperélelmiszer, gazdag sejtvédő antioxidánsokban és számos egészségügyi előnyéről ismert, beleértve az öregedéssel összefüggő betegségek, nevezetesen a szív- és érrendszeri betegségek késleltetését. Az egereken végzett kutatások azt is kimutatták, hogy az extra szűz olívaolaj megőrzi az emlékezetet, és védi az agyat az Alzheimer-kórtól. Az Aging Cell folyóiratban online megjelent, egereken végzett új tanulmányban az egyetem tudósai azt is kimutatták, hogy az öregedéssel összefüggő betegségeknek egy másik csoportjára is hatékony az extra szűz olívaolaj. Ez a fehérje abnormális formájának fokozatos felhalmozódása az agyban. Ez a folyamat a mentális funkció csökkenéséhez vagy demenciához vezet. Az eredmények azt sugallják, hogy az extra szűz olívaolaj segít védekezni a frontotemporális demenciának nevezett specifikus mentális hanyatlás ellen.

Az Alzheimer-kór maga a demencia egyik formája. Elsősorban a hippokampuszt érinti - az agy memóriatároló központját. A frontotemporális demencia a homlok és a fül közelében lévő agyterületeket érinti. A tünetek általában 40 és 65 év között jelentkeznek, és magukban foglalják a személyiség és a viselkedés megváltozását, a nyelv és az írás nehézségeit, valamint a memória és a korábbi tapasztalatokból való tanulási képesség romlását.

Amikor a kutatók az extra szűz olívaolajjal táplált egerek agyszövetét megvizsgálták, nem látták rajta a kognitív hanyatlásra jellemző jellemzőket, különösen az amiloid plakkok jelenlétét. Ezek olyan “ragadós” fehérjék, amelyek összekapcsolják az agy neuronjai közötti kommunikációs utakat. Az állatok agya normálisnak tűnt.

A csapat új vizsgálata azt is kimutatta, hogy ugyanez igaz a tauopathia esetében is. Ezekben az egerekben a normális tau-fehérje hibássá válik és felhalmozódik az agyban, káros tau-lerakódásokat képezve, amelyeket “gubancoknak” is neveznek. Az Alzheimer-kórban előforduló amiloid plakkokhoz hasonló Tau-lerakódások blokkolják az idegsejtek kommunikációját, ezáltal rontják a gondolkodást és a memóriát, ami frontotemporális demenciát eredményez.

A fiatal egerekhez képest (amely 30-40 éves embereknek felel meg) amikor az egerek már 60 éves embernek megfelelőek voltak, a káros Tau-lerakódások 60 százalékkal kisebbek voltak, összehasonlítva azokkal az alomtársaikkal, akiket nem tápláltak extra szűz olívaolajjal. Az ilyen étrendet folytató egerek a memória és a tanulási teszteken is jobban teljesítettek, mint az extra szűz olívaolajtól megfosztott állatok.

Forrás: Medicine Temple

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.