2024.02.10. 15:30:45 6888 242

Az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató életmódprogram indul
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató életmódprogramot indít a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Agyi Képalkotó Központja.

Idős, sportos pár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idős, sportos pár

A nyolc hónapon át tartó csoportos programba a szakemberek 65 és 75 év közötti önkéntesek jelentkezését várják. A program során egyidejűleg támogatják a fizikai és szellemi aktivitás megőrzését, a társas kapcsolatok létesítését és fenntartását, valamint az egészséges táplálkozási szokások elsajátítását. A legújabb kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a demencia kialakulása egyénre szabott életmód-intervenciók megváltoztatásával késleltethető, és akár meg is akadályozható.

Az elmúlt évtizedekben a várható élettartam emelkedésével rohamosan nőtt az időskori agyi betegségek előfordulásának gyakorisága, és drámai méreteket öltött ezeknek a családokra, a társadalomra, a gazdaságra és az egészségügyre gyakorolt hatása. A közlemény szerint napjainkban a demencia legkevesebb 50 millió embert érint világszerte, a vele járó költségek pedig meghaladják a 850 milliárd eurót.

A hatékony gyógyszeres kezelés hiányában a tudományos és klinikai kutatások előterébe világszerte a demenciát okozó betegségek minél korábbi azonosítása és a szellemi hanyatlás megelőzése került. A legújabb kutatási eredmények alapján a demenciák legalább 40 százaléka tulajdonítható olyan életmódbeli és környezeti tényezőknek, amelyek megváltoztathatók, ezért a demencia kialakulása egyénre szabott tanácsadás segítségével, az életmód megváltoztatásával évekkel késleltethető, és akár meg is akadályozható.

Beszámoltak arról, hogy az utóbbi évek kutatásai közül kiemelendő a FINGERS (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) vizsgálat. "Ennek eredményei alapján egyértelművé vált, hogy a számos kockázati tényező - elsősorban a fizikai és szellemi aktivitás, a táplálkozási szokások és a társas interakciók - egyidejű pozitív befolyásolására alkalmas életmód-intervenciók hatékonyak lehetnek a szellemi hanyatlás megelőzésében, a demencia kialakulásának megakadályozásában" - írták.

Annak érdekében, hogy ez a megközelítés Magyarországon is teret nyerhessen a HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja csatlakozott a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz, és annak szakmai támogatásával indítja el a legújabb nemzetközi gyakorlatnak minden szempontból megfelelő programját. Ennek során kiemelkedő fontosságú, hogy többféle megközelítést alkalmazzanak a kutatók, és személyre szabott tevékenységeken keresztül támogassák a résztvevőket. A program részeként a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel mérik fel a fizikai és szellemi állapotot, valamint a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket. A program hatékonyságát személyre szabott követéssel és visszajelzésekkel biztosítják.

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja várja minden olyan 65 és 75 év közötti érdeklődő jelentkezését a programba, aki szívesen tenne szellemi és fizikai frissessége megőrzéséért, és szeretne egy aktív, egészséges életmód iránt elkötelezett közösség tagja lenni. Az érdeklődők az mri.akk@ttk.hu címen kérhetnek részletesebb információt az életmódprogramról.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...