Az illatos és ízes levendula lekvár formájában is hódít
Leginkább a molyok elleni áldásos hatását ismerjük, úgyhogy majdnem mindannyian igyekszünk becsempészni egy-egy kis adagot szekrényünkbe, főleg a kényes ruhadarabok közé. De szemet gyönyörködtető egy-egy pompázó levendulamező is, az illatáról már ne is beszéljünk.
De ideje lenne, ha a befőttes üvegekbe is rejthetnénk ebből az illatos csodából. Most, hogy nyakunkon a befőzési szezon, bolondítsuk meg a hagyományos nyári ízeket egy kis levendulával.
Levendulás sárgabaracklekvár
Amire szükséged lesz:
-1 kg sárgabarack
-2 evőkanál szárított levendula
-1-2 citrom leve
-fél kg zselésítőcukor (2:1)
Így készítheted el:
Mosd meg a barackokat, távolítsd el a magjukat és vágd őket négyfelé. Add hozzá a citromok levét, a cukrot és hagyd állni egy éjszakán át. Másnap pürésítsd a gyümölcsöt és tedd hozzá az apróra vágott levendulát. Az egészet forrald fel és nagyjából 4 percig hagyd gyöngyözni. Ha kész, töltsd tiszta, forró vízzel kiöblített üvegekbe.
Sárgabarack helyett a nektarin vagy az őszibarack is bevethető.
Levendulás eperlekvár
-1 kg eper
-2 evőkanál szárított levendula
-fél kg zselésítőcukor (2:1)
-1 vagy 2 citrom leve
Mosd és tisztítsd meg az epreket. Attól függően, hogy teljesen „sima”, vagy egy kicsit darabos lekvárt szeretnél, vágd kisebb darabokra, vagy pürésítsd. Add a gyümölcshöz az apróra vágott levendulát, a cukrot és forrald össze. Ha forr, onnantól kezdve még 4 percig hagyd gyöngyözni. Kis időre takard le az egészet egy konyharuhával.
Végül add hozzá a citromlevet, keverj az egészen egyet és töltsd a forró lekvárt tiszta, forró vízzel kimosott üvegekbe.
Zárd le az üvegeket, majd 5 percre állítsd őket fejtetőre, majd vissza.
Levendulából finom szörp is készülhet>>
Forrás: gartentipps.com