Az iskolai tízóraik új sztárja: “Hamis” bagel csupán 6 összetevőből
Az élet folyamatos változás. Éppenséggel most csúszunk át a nyárból ismét az őszbe, nyári szünet helyett pedig jön az iskola. De semmi vész! A leköszönő fagyi szezon után az unalmas iskolai tízóraikat is meg lehet bolondítani, méghozzá egy olyan egyszerű recepttel, amely csupán 4 hozzávalóból áll!
A kakaóscsiga éppenséggel finom, de azért nem egyen a gyerek minden nap édes péksüteményt! Mi lesz az egészséges zöldségekkel, sőt némi fehérje is kell! De hogyan is hozzunk kedvet az egészségesebb harapni valókhoz? A szendvics mondjunk legyen lyukas; olyan fánkszerűen! A szórást se hagyd le a tetejéről!
Egyszerű bagel
Hozzávalók 4 zsemléhez:
125 gr liszt 2 tk. sütőpor ¼ tk. só 240 ml sűrű, de nem zsíros görög joghurt
Választható feltétek:
1 nagy tojás opcionális szórások: pl. lenmag, szezámmag, mák, egyéb magvak, reszelt sajtok vagy fűszerkeverékek
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, közben béleljük ki sütőpapírral a tepsinket.
A joghurt tetejéről öntsük le a folyadékot, majd keverjük át egy nagyobb tálba, jöhet hozzá a sütőporral és sóval dúsított liszt is. Lazán gyúrjuk össze. Ne lepődjünk meg azon, hogy egy meglehetősen puha tésztát kapunk, amihez szükség szerint adagolhatunk még némi lisztet, de ne váljon keménnyé az állaga!
Lisztezzünk meg egy deszkát, és pár mozdulattal gyúrjuk át rajta a tésztát, mielőtt 4 egyenlő részre osztjuk. A negyedeket formázzuk lisztes kézzel kerek golyókra, és a közepükre ujjunkkal képezzünk lyukat. Kissé húzzuk szét a nyílást és lapítsuk is meg a tésztákat fánk formára.
A megformázott tésztát rakjuk a keléshez szükséges távolságra egymáshoz a tepsibe, és hagyjuk picit emelkedni jó negyedóra hosszat. Ezután kenjük meg a tetejüket a felvert tojással, majd szórjuk meg a nekünk tetsző szórással.
Süssük 25-30 percig, vagyis amíg a bagelek teteje enyhén meg nem pirul. Ezután emeljük fel kissé a hőmérsékletet, úgy 210 fokra, és süssük aranyszínűre a kis zsemléket. (Ha gondoljuk, most meg is fordíthatjuk ezeket.)
A bageleknek a joghurt miatt enyhén savanykás íze lesz, így szendvicskészítésnél a krémsajt vagy a teavaj ajánlott hozzájuk. De a pirított szalonna és sonka sok zöldséggel is nagyon finom lesz benne. Az extra fehérjét pedig főtt vagy tükörtojással, de akár rántottával is bele lehet csempészni a bagelbe.
Forrás: www.bestrecipebox.com