Az olasz meg a mexikói – Izgalmas receptek muffinformában
Kezdő házitündérként álmaim netovábbja volt egy muffin sütőforma. Mert hogy én majd finomabbnál finomabb sütiket sütök benne. Aztán a véletlen úgy hozta, hogy egyszerre kettőt is sikerült beszereznem, úgyhogy nagyüzemben gyárthattam (volna) az édes kis muffinokat. Muffinsütő formám tehát már volt, éppen csak állandó időhiánnyal küzdöttem.
Úgyhogy szegény formák, eddig a szekrényben várták a jobb sorsukat. De most, egy örökmozgó 8 hónapos fiatalember asszisztálásával úgy érzem, újra a tettek mezeire kell lépnem a sütőkkel.:-) Ám lépjünk túl azon, hogy a muffinsütőben csak édesség készülhet! Sőt, egy (vagy kicsit több) pillanatra felejtsük el azt is, hogy a muffinsütőben csakis muffin készülhet. Mert már „izgalmasságok” otthona is lehet ez az apró kis lyuk!
Spagetti másként
Hozzávalók:
25 dkg spagettitészta
10 dkg mozzarella sajt
10 dkg főtt sonka
2 tojás
1 doboz tejszín
só, bors
A tésztát sós, olajos vízben megfőzöm. Ha kész, leszűröm, és hagyom kihűlni. A főtt sonkát és a sajtot kockákra vágom, majd a tojást és a tejszínt habosra keverem, sóval, borssal ízesítem. A muffinsütő formákat valamilyen zsiradékkal kikenem, majd mindegyikbe egy kis tésztát halmozok. Erre kerülhet a sonka, aztán a tejszínes, tojásos keverék. Így ugorhatnak is a sütőbe, ahol 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
Vegyük mexikóira a figurát – Tortilla muffin
Hozzávalók:
3 db roppanós virsli
1 gerezd fokhagyma
1 adag kukorica
1 adag vörösbab
1 teáskanál őrölt paprika
3 tojás
15 dkg tejszín
1 teáskanál currypor
10 dkg reszelt sajt
1 db piros paprika
6 db tortilla
olívaolaj, só, bors
egy csipet cayenne-i bors (ízlés szerint)
A tortilla lapokból nagyjából 10 cm átmérőjű köröket készítünk. A virslit karikákra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a paprikát megmossuk és felkockázzuk. A babról és a kukoricáról leöntjük a lét és átöblítjük, majd hozzáadjuk a paprikakockákat és hagyjuk kicsit száradni őket. A tojás és a tejszínt habosra keverjük, sóval, borssal ízesítjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és megdinszteljük rajt a fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldséges keveréket és a virslit, átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd félrehúzzuk a sütőről. A muffintepsit papírral kibéleljük, majd beletesszük a tortilla lapokat. A kibélelt formákat megtöltjük a zöldséggel, virslivel, majd öntünk rá a tojásos-tejszínes keverékből. Végül megszórjuk sajttal, és sütőben 20-25 perc alatt, 175 ⁰C-on addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul.
Forrás: chefkoch.de