2024.12.11. 12:26:45 6240 216

Az olaszok sokszínű büszkesége: a pizza
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vékony vagy vastag tésztás, parmezános, prosciuttós, szalámis, olívabogyós, gombás és még sorolhatnánk reggelig… Kevés olyan étel létezik a világon, amely annyira ikonikus lenne, mint az olaszok nemzeti büszkesége, a pizza. Az egyszerű, mégis zseniális eledel története egészen az ókorig nyúlik vissza: már az etruszkok és a rómaiak is sütöttek lapos kenyérféleségeket, amelyeket olívaolajjal és fűszerekkel ízesítettek.

Margherita pizza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Margherita pizza

A modern pizza Nápolyban született meg a 18. század végén, amikor paradicsom került az alaptésztára. A Margherita pedig, amelyet állítólag 1889-ben Raffaele Esposito - olasz séf, a nápolyi Pizzeria di Pietro e basta così nevű taverna tulajdonosa, - készített Savoyai Margit királynénak, végleg beírta ezt a tésztafélét nemzeti gasztronómiájuk történetébe. Ami nemcsak azért kiemelten fontos számukra, mert elképesztően egyszerű és végtelen variációk lehetőségét rejti, de elkészítésének rituáléja összehozza az embereket.

Olasz csoda a világban

Érdekesség (és észvesztő tény), hogy a világ legdrágább pizzája több mint 12 000 dollárba kerül, és luxus hozzávalókat tartalmaz, mint pl. 24 karátos aranylevél és ritka tengeri fogások. A pizzát sokan olasz specialitásként ismerik, de az USA-ban vált igazán globális jelenséggé, ahol a "pepperoni" a legnépszerűbb feltét.

Szerencsére ezért a finomságért nem kell repülőre/autóba szállnunk, otthon is elkészíthetjük. Remek társas program lehet akár családi, akár baráti körben, ahol mindenki kedvére kreatívkodhat a feltétek összeválogatásával. A titok az alapanyagok minőségében és a tészta elkészítésében rejlik. A megfelelően kelesztett vékony tészta, az aromás paradicsomszósz, a friss mozzarella és a kiváló minőségű olívaolaj garantálja a sikert. Neked is összefutott a nyál a szádban? Akkor próbáld ki!

Pofonegyszerű pizza recept 4 főre

Hozzávalók az alaphoz:

  • 500 g liszt (legjobb a pizzaliszt, de sima búzaliszt is megfelel)

  • 325 ml langyos víz

  • 10 g só

  • 3 g szárított élesztő

  • 1 evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

  • 300 g passzírozott paradicsom

  • 200 g friss mozzarella

  • Friss bazsalikomlevél

  • Ízlés szerint sonka, gomba, vagy más feltétek

Elkészítés:

A langyos vízben oldd fel az élesztőt, majd add hozzá a lisztet, a sót és az olívaolajat. Az egészet gyúrd simára, majd hagyd kelni meleg helyen 1-2 órát. Melegítsd elő a sütőt 250 °C-ra, ha van pizzaköved, használd. A tésztát oszd négy részre, és nyújtsd vékonyra. Kend meg a paradicsomszósszal, helyezd rá a mozzarellát és a választott feltéteket. Süsd 10-12 percig, amíg a tészta ropogós, a sajt pedig aranybarna lesz. Jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.