Az olaszok sokszínű büszkesége: a pizza
Vékony vagy vastag tésztás, parmezános, prosciuttós, szalámis, olívabogyós, gombás és még sorolhatnánk reggelig… Kevés olyan étel létezik a világon, amely annyira ikonikus lenne, mint az olaszok nemzeti büszkesége, a pizza. Az egyszerű, mégis zseniális eledel története egészen az ókorig nyúlik vissza: már az etruszkok és a rómaiak is sütöttek lapos kenyérféleségeket, amelyeket olívaolajjal és fűszerekkel ízesítettek.
A modern pizza Nápolyban született meg a 18. század végén, amikor paradicsom került az alaptésztára. A Margherita pedig, amelyet állítólag 1889-ben Raffaele Esposito - olasz séf, a nápolyi Pizzeria di Pietro e basta così nevű taverna tulajdonosa, - készített Savoyai Margit királynénak, végleg beírta ezt a tésztafélét nemzeti gasztronómiájuk történetébe. Ami nemcsak azért kiemelten fontos számukra, mert elképesztően egyszerű és végtelen variációk lehetőségét rejti, de elkészítésének rituáléja összehozza az embereket.
Olasz csoda a világban
Érdekesség (és észvesztő tény), hogy a világ legdrágább pizzája több mint 12 000 dollárba kerül, és luxus hozzávalókat tartalmaz, mint pl. 24 karátos aranylevél és ritka tengeri fogások. A pizzát sokan olasz specialitásként ismerik, de az USA-ban vált igazán globális jelenséggé, ahol a "pepperoni" a legnépszerűbb feltét.
Szerencsére ezért a finomságért nem kell repülőre/autóba szállnunk, otthon is elkészíthetjük. Remek társas program lehet akár családi, akár baráti körben, ahol mindenki kedvére kreatívkodhat a feltétek összeválogatásával. A titok az alapanyagok minőségében és a tészta elkészítésében rejlik. A megfelelően kelesztett vékony tészta, az aromás paradicsomszósz, a friss mozzarella és a kiváló minőségű olívaolaj garantálja a sikert. Neked is összefutott a nyál a szádban? Akkor próbáld ki!
Pofonegyszerű pizza recept 4 főre
Hozzávalók az alaphoz:
500 g liszt (legjobb a pizzaliszt, de sima búzaliszt is megfelel)
325 ml langyos víz
10 g só
3 g szárított élesztő
1 evőkanál olívaolaj
A feltéthez:
300 g passzírozott paradicsom
200 g friss mozzarella
Friss bazsalikomlevél
Ízlés szerint sonka, gomba, vagy más feltétek
Elkészítés:
A langyos vízben oldd fel az élesztőt, majd add hozzá a lisztet, a sót és az olívaolajat. Az egészet gyúrd simára, majd hagyd kelni meleg helyen 1-2 órát. Melegítsd elő a sütőt 250 °C-ra, ha van pizzaköved, használd. A tésztát oszd négy részre, és nyújtsd vékonyra. Kend meg a paradicsomszósszal, helyezd rá a mozzarellát és a választott feltéteket. Süsd 10-12 percig, amíg a tészta ropogós, a sajt pedig aranybarna lesz. Jó étvágyat!