2024.08.31. 12:33:36 5074 189

Az önuralom gyakorlása a mindennapokban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az önuralom a gondolatok, az érzelmek, a tettek, a vágyak és a törekvések ellenőrzés alatt tartását, irányítását, és szükség esetén megfékezését jelölő készség. Ezzel a magatartással a birtokukban az egyének képesek fegyelmezni indíttatásaikat, ösztöneiket, így gyakorolni tudják a mértékletességet, a könnyelmű beszédet, a haragot és az indulatot egyaránt.

Stop Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stop Fotó:123rf.hu

Daniel Goleman pszichológus, az Érzelmi intelligencia c. könyvében megjegyzi, hogy minden emberben megtalálható az önuralom képessége. Ráadásul ezt a céljaink eléréséhez szükséges képességet fejleszthetjük is. A kontrollált viselkedés, a kielégülés késleltetése, a kísértéseknek való ellenállás, az impulzusvezérlés segítségével nagyobb esélyünk nyílik arra, hogy megfékezzük a nemkívánatos utóhatásokat, a nyugtalanságot, mindemellett pedig jobb (mentális) egészségnek örvendhessünk. A gyakorlatban az önkontroll olyan tevékenységekben válik elengedhetetlenné, mint a rendszeres testmozgás, a munkahelyi termelékenység, a visszahúzó erővel bíró szokások feladása, a kiegyensúlyozott étrend folytatása, vagy éppen a megtakarítások.

Néhány módszer az önkontroll gyakorlására

A feladataink végzése közben igyekezzünk kerülni a közösségi média használatát, mivel ez eltereli a figyelmünket az aktuálisan végzett, minden bizonnyal összpontosítást igénylő tevékenységeinkről, így a produktivitásunk fog csorbát szenvedni.

Amikor vásárolni megyünk, minden esetben készítsünk listát és tartsuk magunkat az azon szereplő termékek beszerzésére. Amennyiben meglátunk egy nekünk tetsző terméket, jegyezzük fel, és otthon mérlegeljük, hogy valóban szükségünk van-e a kiszemelt árucikkre - így megkímélhetjük magunkat az impulzusvásárlás”rémétől”.

Annak elfogadása, hogy akár napi rendszerességgel szembe találhatjuk magunkat frusztráló helyzetekkel - tanuljuk meg féken tartani az érzelmi reakcióinkat, így nem idézünk elő magunknak fölösleges megbánni valókat.

Peter Hollins Az önuralom hatalmában megjegyzi, hogy az általunk kitűzött célok eléréséhez alapvető fontosságú az önuralom gyakorlása. Ez egy folyamat, ami megköveteli tőlünk a jó, előrevivő szokások kialakítását, a komfortzónán kívüli lépések megtételét, ahogy annak a felismerését is, hogy senki más nem végezheti el helyettünk a szükséges cselekedeteket, nem valósíthatja meg az általunk kitűzött célokat. Noha az álmodozás szükséges, mivel először minden az elmében születik meg, mégsem tekinthető elégségesnek, ha a realizálás kerül képbe. Ez utóbbihoz kulcsfontosságú, hogy megfelelő módszereket alakítsunk ki, elfogadjuk a kihívásokat, nehézségeket, küzdelmeket. Ezzel megvalósulhat az „elme hatalma az anyag felett”.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...