Azért a február sem csak a fánkról szól! – Egyszerű piterecept, némi konyakkal megbolondítva
Legyünk csak őszinték, akármennyire kemények is vagyunk, igyekszünk tartani az újévi fogadalmat, hogy most aztán semmi édesség, soha többé szénhidrát, február környékén elcsábulunk valami édesre. Ha idén nem a fánk visz bűnbe, ez a süti biztos megteszi.
Egyszerűen összedobható pekándiós, konyakkal megbolondított finomság, a bekuckózós téli estékre.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
12,5 dkg lágy vaj
12,5 dkg barna nádcukor
10 dkg pekándió
20 dkg aszalt, mag nélküli datolya
2 db tojás
1 dkg szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
csipet só
A konyakos sziruphoz szükséged lesz:
1,25 dl konyakra
1 evőkanál vajra
1 rúd vaníliára
A diót és a datolyát aprítsd fel, majd 2 dl vízben a szódabikarbónával együtt forrald össze, majd hagyd kihűlni. A margarint a cukorral keverd habosra, majd add hozzá egyenként a tojásokat. A lisztet a sütőporral, sóval keverd össze, majd óvatosan keverd hozzá a margarinos alaphoz. Végül mehet hozzá a datolyás-diós keverék. Keverd simára az egészet, simítsd sütőformába, majd 160⁰C-os (hőlégesben 140⁰C-os) sütőben 40 perc alatt süsd készre. A sziruphoz a vaníliarúd belsejét kapard ki, majd 1 dl vízzel, a margarinnal, konyakkal tedd fel főni. 7 percig, kis lángon hagyd forrni. A sütit vedd ki a sütőből, néhány helyen szurkáld meg villával és locsold meg a konyakos sziruppal. Ínyencek vaníliasodóval vagy vaníliafagyival is fogyaszthatják, de magában is finom.
Forrás: brigitte.de