Bővítsed téli levesrepertoárodat: vitaminban gazdag krémleves kelkáposztából!
Télen kifejezetten jól esnek a gazdag, forró levesek. A legjobb receptek hamar elkészülnek, laktatók és az immunrendszerünk egészségének szempontjából fontos vitaminokat tartalmaznak. Pont ilyen receptet hoztunk nektek kelkáposztából, és a csavar a dologban, hogy finom krémleves formájában ízlelhetitek most meg.
Számomra az a jó ebben a receptben, hogy a káposzták közül a kelt a főszereplője, hiszen csak ezt bírom elfogyasztani főtt ételként. Másrészt a könnyen elkészíthető levest kezdő konyhatündérek is elkészíthetik kb. 45 perc alatt.
Kelkáposzta krémleves csirkegaluskával
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 40 dkg kelkáposzta
- 2 db burgonya
- 6 dl alaplé
- 2 ek olaj
- kakukkfű
- só, bors
- 1 db zsemle
- 1 dl tej
- 20 dkg csirkemellfilé
- 1 db tojás
- fél csokor petrezselyemzöld
- szerecsendió (és pirospaprika)
Elkészítése:
A felforrósított olajon pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymákat. A kelkáposzta háromnegyedét a felkockázott burgonyával együtt adjuk a hagymákhoz. Néhány perc pirítás után öntsük fel az alaplével és főzzük tovább. Forrás után sóval és kakukkfűvel ízesíthető, majd miután a zöldségek megfőttek turmixoljuk össze.
A felkockázott zsemlét áztassuk be tejbe, eközben a csirkemellet és a petrezselymet vágjuk apróra. A kinyomkodott zsemlével együtt robotgéppel aprítjuk, majd hozzáadjuk a tojást és szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. Hogy szebb színe lehet, tehetünk bele némi pirospaprikát is. Keverjük jó el ezt az alapot, majd vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat, amiket forrásban lévő, sós vízben főzhetünk ki.
A káposzta fel nem használt részével együtt tálaljuk a gombócokat is a leves mellé!
Nem eszel húst? Cseréld le a húsgombócot más feltétre! A (vegán) sajt, a levesgyöngy és a jól bevált kenyérkocka is passzolhat a levesünkhöz.
Forrás: mindmegette.hu