Citrom, a tökéletes gyümölcs
Ez a C-vitaminban igen gazdag gyümölcs, frissítő hatása mellett a mediterrán konyha egyik fontos alkotóeleme. Számos jótékony hatással rendelkezik és sokoldalúan felhasználható. Sőt, Magyarországon is termeszthető. Bemutatjuk a citromot!
A citrom kiváló C-vitamin-forrás. A XVIII. században James Lind skót orvos feljegyezte, hogy a citrom leve megelőzi a skorbutot (ami a C-vitamin hiánya miatt tengerészeknél gyakran kialakuló hiánybetegség volt). Ennek következményeképp a citromlé fogyasztását kötelezővé tették a brit flotta hajóin. A portugálok már a XV. században felfedezték az összefüggést a betegség és a citromfogyasztás közt, így citromot és narancsfákat ültettek hajózási útvonalaik végpontjain.
A citromlé emésztést ösztönző hatással bír, serkentheti a májműködést és támogathatja a szervezet méregtelenítési folyamatait. Gyomorégés, puffadás esetén kiváló megoldást kínál. Bár savasnak tűnhet, az emberi szervezetben lúgosító hatású, segítve a test pH-értékének egyensúlyát. Sokféle tápanyagot, pl. citromsavat, kalciumot, magnéziumot, C-vitamint, bioflavonoidokat és pektint tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, de segítenek a fertőzések leküzdésében is.
Tippek
Indítsd reggeleidet meleg víz és citromlé keverékével. Ez nemcsak frissítő, hanem segíti az emésztést és hidratálja a szervezetet.
A citromlé kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, használd salátákhoz, húsokhoz és halakhoz. A friss (kezeletlen!) citromhéj különleges ízt ad a süteményeknek és egyéb édességeknek. Amennyiben teádat dobnád fel vele, várd meg, míg kihűl, így a C-vitamin is hasznosulhat.
Nem csak a konyhában, de a bőrápolásban is megállja a helyét. A citromlé segíthet a fejbőr problémáinak kezelésében, például bevetheted korpásodás ellen, de hozzájárulhat a haj ragyogásához is. Miután antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, kiváló társ a pattanások elleni küzdelemben és a bőr tisztításában.
Ez a nagyszerű gyümölcs segítségünkre lehet akkor is, amikor körmeink elszíneződtek. Fogjunk egy citromgerezdet, dörzsöljük át vele a körmeinket, és az elszíneződések eltűnnek. Ugyanezt megcsinálhatjuk áztatással is, utána alaposan mossunk kezet.
Bár a citrom számos jótékony hatással rendelkezik, fontos megjegyezni, hogy a túlzott mennyiségben fogyasztott citromlé károsíthatja a fogzománcot. Emellett, ha valaki allergiás a citrusfélékre, érdemes óvatosan fogyasztani a citromot.