2024.02.27. 12:35:41 6223 260

Citrom, a tökéletes gyümölcs
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ez a C-vitaminban igen gazdag gyümölcs, frissítő hatása mellett a mediterrán konyha egyik fontos alkotóeleme. Számos jótékony hatással rendelkezik és sokoldalúan felhasználható. Sőt, Magyarországon is termeszthető. Bemutatjuk a citromot!

Citrom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Citrom

A citrom kiváló C-vitamin-forrás. A XVIII. században James Lind skót orvos feljegyezte, hogy a citrom leve megelőzi a skorbutot (ami a C-vitamin hiánya miatt tengerészeknél gyakran kialakuló hiánybetegség volt). Ennek következményeképp a citromlé fogyasztását kötelezővé tették a brit flotta hajóin. A portugálok már a XV. században felfedezték az összefüggést a betegség és a citromfogyasztás közt, így citromot és narancsfákat ültettek hajózási útvonalaik végpontjain.

A citromlé emésztést ösztönző hatással bír, serkentheti a májműködést és támogathatja a szervezet méregtelenítési folyamatait. Gyomorégés, puffadás esetén kiváló megoldást kínál. Bár savasnak tűnhet, az emberi szervezetben lúgosító hatású, segítve a test pH-értékének egyensúlyát. Sokféle tápanyagot, pl. citromsavat, kalciumot, magnéziumot, C-vitamint, bioflavonoidokat és pektint tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, de segítenek a fertőzések leküzdésében is.

Tippek

  • Indítsd reggeleidet meleg víz és citromlé keverékével. Ez nemcsak frissítő, hanem segíti az emésztést és hidratálja a szervezetet.

  • A citromlé kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, használd salátákhoz, húsokhoz és halakhoz. A friss (kezeletlen!) citromhéj különleges ízt ad a süteményeknek és egyéb édességeknek. Amennyiben teádat dobnád fel vele, várd meg, míg kihűl, így a C-vitamin is hasznosulhat.

  • Nem csak a konyhában, de a bőrápolásban is megállja a helyét. A citromlé segíthet a fejbőr problémáinak kezelésében, például bevetheted korpásodás ellen, de hozzájárulhat a haj ragyogásához is. Miután antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, kiváló társ a pattanások elleni küzdelemben és a bőr tisztításában.

  • Ez a nagyszerű gyümölcs segítségünkre lehet akkor is, amikor körmeink elszíneződtek. Fogjunk egy citromgerezdet, dörzsöljük át vele a körmeinket, és az elszíneződések eltűnnek. Ugyanezt megcsinálhatjuk áztatással is, utána alaposan mossunk kezet.

Bár a citrom számos jótékony hatással rendelkezik, fontos megjegyezni, hogy a túlzott mennyiségben fogyasztott citromlé károsíthatja a fogzománcot. Emellett, ha valaki allergiás a citrusfélékre, érdemes óvatosan fogyasztani a citromot.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.