Citromos könnyűség
Születésnapos van a családban, sikeres érettségit kell ünnepelni, esetleg egy ballagást, névnapot, születést, új munkahelyet, a régi elhagyását? Tulajdonképpen teljesen mindegy milyen indokot találunk ki rá, ezt a viszonylag egyszerű, de elképesztően finom süteményt különösebb okok nélkül is összeüthetjük.
Citromos könnyűség, avagy a nagy találkozás
No ne legyünk ennyire fennköltek, nézzük mire is lesz szükségünk az elkészítéséhez. (Az alábbi adagok egy kb 20 cm átmérőjű tortaformához elegendőek.)
- 140 g keksz (lehetőleg zabkeksz)
70 g vaj
250 g natúr krémsajt
- 150 g tejföl
- 1-2 citrom reszelt héja
- 2-3 citrom leve
- 2 egész tojás
- 80 g nádcukor
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 1 kisebb marék mentalevél (friss, nem szárított!)
Összeállítás
A kekszet aprítógépbe törjük, a vajat megolvasztva ráöntjük és együtt alaposan összezúzzuk. A pépet a tortaforma aljába tömörítjük jó alaposan. 180 fokon (alsó-felső légkeverés) 10 percig elősütjük. Ezalatt a krémsajtot, a tejfölt, a citromok reszelt héját, a citromok levét, a tojásokat, a nádcukrot, a vaníliáscukrot, valamint a mentaleveleket az aprító gépbe öntjük, és alaposan összekeverjük. A homogén állagú masszát a már elősütött keksz alapra öntjük. Viszonylag alacsony sütőhőmérsékleten, 160 fokon sütjük mintegy 40-45 percig.
Ha megsült, hagyjuk a sütőben hűlni. Legkönnyebben akkor tudjuk szeletelni és tálalni, ha már teljesen kihűlt. Ezt érdemes kalkulálni, hogy ne a sütés után azonnal számítsunk rá. Díszíthetjük citromkarikával, mentalevéllel.