2025.10.16. 17:42:22 4183 165

Citromvarázs – frissesség, illat és mediterrán hangulat minden falatban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A citrom olyan, mint egy apró napgolyó a konyhában: frissít, ébreszt, és bárhová csempészed, azonnal életet lehel az ízekbe. Nemcsak a mediterrán konyha kedvelt alapanyaga, hanem az egyik legsokoldalúbb segítőtárs is – savassága, illata és természetes frissessége miatt egyaránt szeretjük. De mitől ilyen különleges ez a gyümölcs, és hogyan használhatjuk ki a legtöbbet belőle?

Citromos csirke - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Citromos csirke

A citrom története – a napfény gyümölcse

A citrom Ázsiából indult világhódító útjára, majd a mediterrán égöv alatt talált igazi otthonra. Az olaszok limoncellót készítenek belőle, a franciák citromtortát, a görögök pedig citromos csirkeragut. Bárhova kerül, azonnal frissességet hoz, mintha a napfény aromáját zárta volna magába. Nem véletlen, hogy a citrom az életkedv és a tisztaság szimbóluma lett – nemcsak az ételben, hanem az illatszerekben, sőt a háztartásban is.

A konyha titkos fegyvere

A citrom igazi ízfokozó: kiemeli a sós ételek karakterét, ellensúlyozza a zsíros fogásokat, és a desszertekbe friss lendületet hoz.

  • Egy csepp citromlé a húsokra, halakra vagy zöldségekre felébreszti az ízeket.

  • A héja pedig illatosabbá tesz bármilyen süteményt vagy krémet.

  • Sőt, ha túl sós lett az étel, néhány csepp citromlé kiegyensúlyozza az ízeket – természetes módon.

És ne feledjük: a citrom nemcsak ízesít, hanem vitamint is ad. A benne lévő C-vitamin és antioxidánsok támogatják az immunrendszert, segítik az emésztést, és frissítik a bőrt.

Krémes citromos csirke, mediterrán hangulatban

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 2 csirkemellfilé

  • 2 evőkanál vaj

  • 2 gerezd fokhagyma

  • fél citrom leve és reszelt héja

  • 1,5 dl tejszín

  • 1 dl alaplé

  • friss petrezselyem

  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A csirkemelleket sózd, borsozd, majd vajon aranybarnára pirítsd. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd öntsd fel az alaplével és a tejszínnel. Facsard bele a citrom levét, reszeld bele a héját, és főzd alacsony lángon 10–12 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel és tálald rizs vagy friss saláta mellé.

A citrom nemcsak a tányéron tesz csodát: egy szelet a vízben frissít, a citromhéj a teában ébreszt, a citromlé pedig természetes tisztító és illatosító szerként is működik. Egy konyhában mindig jó, ha van belőle – hiszen egyetlen mozdulattal képes életet adni az ételnek, a levegőnek és a hangulatnak is.

Tipp: Ha legközelebb citromot használsz, ne dobd el a héját! Reszeld le és fagyaszd le kis adagokban – így bármikor előveheted, ha egy csipet napsütésre vágysz a konyhában.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Okos energiabevitel edzés előtt – Miért nem mindegy, mit és mennyit eszünk?

Az edzés előtti étkezés kulcsszerepet játszik abban, hogyan teljesítünk a sportolás során. A szervezetünknek szüksége van üzemanyagra ahhoz, hogy végig tudjuk csinálni a gyakorlatokat, legyen szó kardióról vagy erősítésről.

Mikrozöld vagy növényi csíra – Mi a különbség közöttük?

Az egészséges táplálkozás iránti igény napjainkban látványosan növekszik, amely magával hozta számos, korábban kevéssé ismert élelmiszer térnyerését is a magyar gasztronómiában. A növényi csírák és a mikrozöldek is ebbe a kategóriába tartoznak: tápanyagban gazdagok, esztétikusak és egyre több fogyasztó étrendjében megjelennek. Fontos azonban, hogy bár hasonlítanak egymásra, termesztésük, feldolgozásuk és értékesítésük között jelentős különbség van, nem csupán biológiai vagy termesztéstechnológiai, hanem jogi és élelmiszer-biztonsági szempontból is.

A legegyszerűbb alapanyagokból is lehet gasztronómiai élmény

Nem kell különleges hozzávalók után vadászni ahhoz, hogy igazán finomat alkossunk. A konyha varázsa sokszor épp abban rejlik, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból – mint a krumpli, a tojás, a hagyma vagy a paradicsom – születik valami felejthetetlen. Ezek az ételek nem csupán jól esnek, hanem felidézik az otthon melegét, a vasárnapi ebédek illatát, és azt az érzést, hogy a főzés lehet egyszerre kreatív és meghitt.