Csíráztatnál? Ezeket érdemes!
A különféle csírák úgynevezett szupertáplálékok, rengeteg fehérjét, hasznos enzimet és nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul feldobnak mindenféle egyszerű, unalmas ételt, legyen az akár egy szimpla vajas pirítós is…
A rengeteg hasznos elem, amit a csírák tartalmaznak, segítenek a betegségek kialakulásának megelőzésében, tehát a vírus által terhelt időszakban különösen fontos részévé válhatnak napi táplálkozásunknak. Diétában is kiválóak, hiszen akár kis mennyiségben fogyasztva ezeket, nagymértékben pótolhatjuk a szükséges nyomelemeket. Arról nem is beszélve, hogy tél végén friss zöldet enni a saját konyhakertünkből már-már kiváltság.
Hüvelyesek
A borsó, görögszéna, lencse, csicseriborsó és a különböző babok (mungóbab, tehénbab, szójabab) mind alkalmasak az otthoni csíráztatásra. Magukban hordozzák a hüvelyesekre jellemző hasznos összetevőket – magas fehérjetartalmuk pedig a sportolóktól a kismamákig mindenkinek jót tesz. Utóbbi fokozottan igaz a B6 és folsav tartalom miatt is, hiszen ezekre minden kismamának megnő a szükséglete. A hüvelyesek, babok csírája segíti a kötőszövet-képződést, a normál csontozat fenntartását a benne lévő kalciummal, D-vitaminnal, magnéziummal, bórral és mangánnal. Fogyasztás előtt érdemes blansíroznunk, így távolítva el belőlük az esetleges méreganyagokat.
Zöldségek
A retek- és brokkolicsíra egyre népszerűbb, de csíráztassunk bátran póréhagymát, céklát, vöröskáposztát, vagy rukkolát is. A brokkoli például kimondottan fűszeres ízű, valóban feldobja a szendvicset, túrókrémet, salátát, és mellette jól érvényesül erős antioxidáns hatása. Kálium tartalma segít a magas vérnyomás csökkentésében, vízhajtó hatása pedig az ödémák megszüntetését támogatja. Étvágyjavító, vértisztító, csont- és látáserősítő, tehát igazi jolly joker!
Gabonafélék
Árpa, zab, kukorica, köles, rizs és rozs vagy akár búzafélék is csírázhatnak a konyhánkban, nem fogjuk megbánni. Méghozzá azért nem, mert segítenek a vérnyomást normalizálni, májtisztító, gyulladásgátló és baktériumölő hatásúak, plusz a vércukor szinten tartásával is kevesebb gondunk lehet a gabonafélék csíráit fogyasztva. Fogyasszuk akár levesekhez, vagy joghurtban: egy mozdulattal egészségesebbé és különlegesebbé tehetjük velük az ételünket!
Időben fogyaszd el!
Az otthoni csíráztatással garantálhatod igazán magadnak a friss napi adagot, de ne felejtsd el, hogy leszedés után nagyjából fél napig őrzik csak meg kezdeti vitamin- és ásványianyag tartalmukat!
Forrás: napidoktor.hu