2024.09.25. 12:38:06 4822 185

„Csoko-csoko-csokoládé…”, avagy a csokoládé egészséges mibenlétéről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csokoládé. Pörkölt és őrölt kakaóbab, cukor és némi fűszer egyvelege, amit hajdanán Mexikóban fizetőeszközként használtak, a későbbiek során pedig gyógyászati értékét is felfedezték, ma már az egész világot meghódította. Ettől a lenyűgöző édes örömtől a becslések szerint naponta legalább egymilliárd ember csábul el.

Csokoládé tenger - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csokoládé tenger

A tudósok sem tagadják, hogy az optimális mértékű csokoládéfogyasztás boldogságot és örömöt idéz elő az emberekben, amit elsősorban a benne lévő örömérzésért felelős anyagoknak tudhatunk be (tiramin és fenil-etilamin). Finom ízvilága mellett a mentális egészségünknek is jó szolgálatot tesz, mégpedig azáltal, hogy segít a stressz csökkentésben - fogyasztásával ugyanis „jó közérzet hormon”, vagyis dopamin, valamint szerotonin szabadul fel.

Abból kifolyólag pedig, hogy a legtöbb csokoládéféle koffeintartalommal is bír, az elnassolásukkal produktívabbnak is érezhetjük magunkat. A csokoládé fogyasztása egészséges lehet számunkra, ezen belül is elsősorban a magas kakaó- és flavonoidtartalommal rendelkező étcsokoládéról jelenthető ki mindez. Ezek az erős antioxidánsok megküzdenek a sejtanyagcsere során felhalmozódó szabad gyökökkel, csökkenthetik az inzulinrezisztenciát és mérsékelhetik a vérnyomást. A minőségi, megfelelő mennyiségű oldható rostot és ásványi anyagokat tartalmazó étcsokoládé javítja az egészséget, valamint csökkenti a szívbetegségek kockázatát - jegyzi meg a Healthline.

A Medical News Today pedig egy olyan kutatásra hívta fel a figyelmet (Holland Journal of Medicine), melyben a csokoládé korábbi „rossz hírneve”(pl. fogyasztása aknét és elhízást, magas vérnyomást, cukorbetegséget okozhat) kerülhet tisztázásra. Az áttekintés szerint a csokoládéfogyasztás megakadályozhatja a kognitív hanyatlást és csökkentheti a koleszterinszintet. Ugyanakkor tény, hogy a csokoládék nem csupán egészséges összetevőket tartalmaznak, ezt pedig fogyasztásukkor nem szabad szem elől tévesztenünk, emlékeztessük magunkat arra, hogy a mérték az érték.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...