2021.12.05. 15:18:34 10574 333

December- Az elfeledettnek hitt népszokások és babonák hava
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Te hallottad már azt a kifejezést, hogy Tárkonyok hava? Na és azt, hogy Istenfiak vagy Álom hava? Egyöntetűen kijelenthetjük azt, hogy a karácsony hava szófordulatot már többen ismerjük. Az év utolsó hónapja rengeteg elfeledettnek hitt népszokással és nem utolsó sorban babonával bővelkedik. Nézzük, mi minden fűződik ehhez a csodás hónaphoz!

Hello december! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hello december!

„Hideg, havas december, jó termést vár az ember” – tartja a mondás, amit imádott nagyszüleink szájából oly sokat hallhattunk. Úgy gondolták, ha december első felében enyhébb volt az idő, akkor a későbbiekben igen kemény télre számíthattunk. Azonban, ha hónap végével volt enyhébb az időjárás, akkor biztosan elmondható, hogy március végével beköszönt a tavasz.

Borbála napja – december 4.

Borbála napjának szokásai kísértetiesen hasonlítanak a Luca napéhoz. Ezen a napon nem szabad fonni, mert a marhák megsántulhatnak. A varrást is el kell felejteni, mert a tyúkok fenekét is „bevarrhatjuk” ezzel a tevékenységgel. A söprést is száműzni kell az életünkből, ugyanis úgy tartják, hogy oda lesz a szerencsénk, ha mindezt nem tartjuk be.

Miklós napja – december 6.

A népi hiedelmek szerint, ha ezen a napon havazik, akkor vége az enyhe időjárásnak. Szent Miklós segítette a nincsteleneket, a szegényeket, a pékeket, a gabonakereskedőket, a diákokat, az eladólányokat, a révészeket és a vízimolnárokat. A legenda szerint aranyakat dobált be három hajadonnak, akik ennek köszönhetően férjhez is mentek. Ebből ered a mai szokás, hogy a gyerekek kiteszik a szépen megpucolt cipőiket az ablakba.

Luca napja – december 13.

Szent Luca a szembetegségben szenvedők, a varrónők és bűnüket megbánó utcanők védelmezője. Luca napja nemcsak a téli napforduló kezdőnapja, hanem egyben az év legrövidebb napja. Ezen a napon kezdték el faragni Luca székét, amely 9 különböző fából készült. Ezen felül Luca székének különlegessége az, hogy minden nap csak 1-1 feladatot végezhettek el rajta, majd a karácsonyi éjféli misére vitték és készítője aznap megláthatta a falu boszorkányait.

Tamás napja – december 21.

Hitetlen Tamás apostol azért került bele a vallásos történelembe, mert nem hitt Jézus feltámadásában. Tamás napján vágott sertés hája nem avasodik meg, sőt úgy tartották, hogy ezen a napon vágott sertés zsírja kifejezetten gyógyító hatással van az emberi szervezetre. Kelések, nehezen gyógyuló sebek, kiütések kezelésére alkalmazták. Ha ezen a napon frissen esett hóra ébredünk, akkor békés és nagyon boldog karácsonyra számíthatunk.

Ádám és Éva napja – december 24.

A karácsony kezdete. Ezen a napon csupán csak a takarítás és sütés-főzés volt engedélyezett. A férfiak a ház körül, a nők pedig a konyhában tevékenykedtek. Abroszt csak Ádám és Éva napján használtak, aminek különleges jelentőséget tulajdonítottak. Ezt az abroszt ismét feltették az asztalra a következő év gabona vetésénél és bizony a betegeket is ezzel takarták le a mielőbbi gyógyulás reményében.

Karácsony napja – december 25.

Úgy tartották, ha ez a nap hétfőre esik, akkor ködös tél, szeles tavasz és viharos nyár várható. Keddi napra eső karácsony, hosszú telet, csapadékos tavaszt jelez előre. Ha szerdára, akkor hideg telet, kemény tavaszt, csapadékos nyarat és sok gabonát eredményez. A csütörtök, pénteki karácsony leginkább kellemetlen telet és forró nyarat hoz nekünk. Idén szombatra esik ez a nap, ami a népi szokások szerint azt jelenti, hogy jó télre számíthatunk, kifejezetten szeles tavaszra és nagy drágaságra készülhetünk. Ha pedig vasárnapra esik, akkor se meleg, se hideg nem várható, de bőséges termés annál inkább.

Karácsony másnapja – december 26.

A népi hagyomány szerint, ha ezen a napon szép az idő akkor a következő évre bőséges termés várható, boraink ízletesek lesznek és a nyarunk kifejezetten meleg. Ezen a napon indulnak útnak a legények és házról házra járva kívánnak boldogságot az új évre. A betlehemezés a magyar hagyomány egyik legismertebb pásztorjátéka.

János napja – december 27.

A harmadik karácsonyi nap. Szent János evangélista napja, és egyben patkányűző, óvó és védő nap is egyaránt. A bor szentelésének napja. A családok bort vittek a templomba, amelyet a pap megáldott és ezt öntötték a hordókba, hogy annak tartalma nehogy romlásnak induljon.

Aprószentek napja – december 28.

Ezen a napon a bibliai Heródes által Krisztusért halt betlehemi fiúgyermekekre emlékeznek. Ez a nap a gyermekek megörvendeztetésnek napja is egyben. Ilyenkor a gyerekek ajándékokat kapnak.

Szilveszter napja – december 31.

A babona szerin, ha ezen az éjjelen szépen ragyognak a csillagok, akkor bőséges aratásra és szüretre számíthatunk. Azonban, ha ezen az éjjelen szakad, vagy esik az eső, de újév reggelén szikrázó napra ébredünk, akkor semmi jóra nem számíthatunk, ha a termést vesszük alapul. Viszont, ha az idő ugyanolyan szilveszter éjjelén, mint az újév első napján, akkor gazdag esztendő várható.

Forrás: arcanum.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...