Diós csokoládétorta cukor nélkül
A következő tortával úgy bűnözhetsz, hogy az elfogyasztása után nem lesz mit megbánnod. A tésztája gluténmentes, mivel lisztet nem tartalmaz, a krém pedig eritrittel készült. Persze nemcsak a cukorbetegek, és a gluténérzékenyek fogyaszthatják. Amennyiben egy-két napot áll, még finomabb lesz, mert az ízek jól összeérnek.
Ezek a tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es tortaformához:
15 dkg darált dió
2 ek holland kakaó
12 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
5 db tojás (nagy)
A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét 2 dkg eritrittel verjük fel kemény habbá.
A tojások sárgájához adjunk hozzá 10 dkg eritritet, és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá a kakaót és keverjük pár percig, majd apránként, fakanállal keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot.
Ezután óvatosan keverjük hozzá a darált diót is, majd osszuk el egyenletesen a vajjal kikent, és liszttel megszórt két tortaformába.(Szilikonos formában is lehet sütni, de azt is ki kell kenni vajjal, valamint meghinteni liszttel.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 20 percig, tűpróbáig.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki mielőtt megtöltenénk.
Krém hozzávalói:
10 dkg vaj
25 dkg mascarpone
15 dkg eritrit
2 ek holland kakaó
1 tk vaníliaaroma
1/2 rumaroma
A vajat keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük simára.
Ezután keverjük hozzá a kakaót, ha szükséges adjunk hozzá még eritritet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen a krém.
Amikor a tortalapok kihűltek, és a krém is megdermedt, töltsük meg a tortát.
Helyezzük az egyik tortalapot tálcára, kenjük meg ízlés szerint a krémmel, majd helyezzük rá a másik tortalapot. (Én jó vastagon kentem a krémet a két tortalap közé.)
Ezután a maradék krémmel vonjuk be a torta külső felét is, majd tegyük be a hűtőbe.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, díszítsük étcsokoládé forgáccsal, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Forrás: Gizi receptjei blogspot