Dobd fel a süteményeket vérnarancsos zselével!
Mi az, a narancsnál kevésbé édes, a citromnál kevésbé fanyar? Úgy bizony, a ritkán felhasznált vérnarancsról van most szó: A desszertekhez tálalandó gombóc vaníliafagylaltot a jó idő beköszöntéig cseréljük le valami sokkalta citrusosabb ízre!
Főztél már narancslekvárt? Micsoda, van is még a kamrádban? Akkor te máris sokkal könnyebben vagy, hiszen a narancsos-étcsokis brownie vagy a klasszikus, de még a mandulás madeleine mellé is tudsz tálalni valami igazán érdekes és rendhagyó ízű kiegészítőt. Ha nincs házi narancslekvár a polcodon, akkor rugaszkodj neki, és készítsd el percek alatt ezt a különleges zselét vérnarancsból! Vigyázat, gyermekektől inkább távol tartandó :-)
Vérnarancsos pohárkrém
Hozzávalók 6 pohárkához:
600 ml frissen facsart vérnarancslé (kb. 8-10 db gyümölcsből)
200 ml prosecco
200 gr porcukor
zselatin, 8 kisebb lap
Elkészítés:
A vérnarancsok levét facsarjuk ki, majd egy lábasba szűrjük át. Amennyiben nem kapni friss gyümölcsöt, ugyanennyi mennyiségű dobozos vérnarancslé is megfelelő lehet.
A narancslében alaposan keverjük el a cukrot, majd mehet bele a prosecco is.
Lassú tűzre helyezve a fazekat folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Mindeközben a zselatinlapokat be tudjuk áztatni hideg vízbe.
A szirupos állagúra főzött folyadékot vegyük le a tűzről, és 5 perc áztatási idő után a zselatint is vegyük ki a vízből. A felesleges vizet alaposan nyomkodjuk ki a lapokból, majd a tegyük bele a szirup. Végezetül csupán csak csomómentesre kell kevernünk.
Az így elkészült zselés állagú krémünket 6 kisebb pohárba töltjük, majd letakarva tegyük legalább 6 óra hosszára hűtőszekrénybe.
A poharakba porciózott krémet a bevállalósak így önmagában is elkanalazgathatják, de a már előbb említett süteményekhez és számos más desszerthez pl. kuglófokhoz is tökéletes választás lehet.
Forrás: www.delicious.co.uk