2021.07.29. 17:57:37 9001 249

Edzés kihívások - van értelme vagy inkább árt?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közösségi portálokon napi szinten találkozunk különböző edzés- és sportkihívásokkal, főként akkor, ha a kereséseinkbe, az érdeklődési körünkbe is illenek. Papíron príma, hogy ezek a challenge-ek motivációt és közösségi élményt adnak a sporthoz, de megvalósítva őket is jót tesznek nekünk?

Edzés után - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Edzés után

Guggolás kihívás, prank challange, 30 napos futás program vagy éppen 15 napos has edzés? Bomba alak a strandra 2 hét alatt? Ugye te is futottál már bele hasonló képbe, bejegyzésbe, Instagram posztba? Ezek a kihívások mindig nagyon népszerűek, hiszen máris eggyel több oka van posztolni az embernek, hogy lenyomott egy edzést, amire méltán büszke. És persze van olyan is, akire egyszerűen motiválóan hat az, ha másokkal együtt, vagy ha rövidtávon, szervezetten kell valamit megcsinálni. És a beígért eredmény is segít rávenni az embert, hogy megmozduljon.

Kétélű ”fegyver”

Alapvetően a sport hosszú távon, rendszeresen, életvitelszerűen visz közelebb az egészséges életmódhoz, a jobb formához, csinosabb testhez. Ez az egyik buktató. Ha egész évben punnyadsz, de megcsinálsz egy jópofa kihívást, annak csak akkor van értelme, ha közben meg tudod szeretni az adott mozgásformát, vagy az sportban elfáradást. Máskülönben mehet a levesbe. Ráadás: ha eddig nem mozogtál rendszeresen, intenzíven, vagy sportoltál csak egészen más mozgásformát, akkor az ilyen jellegű, gyors ütemű fejlődést váró edzések túlterhelhetik az izomzatod és az ízületeid. Ha nem szoktál hátizomra dolgozni, akkor egy végig kitartóan lenyomott 30 napos prank kihívás során ne csodálkozz, ha elkezd fájni a derekad, a vállad. A feladatokat pedig nem elég megcsinálni – jól kell csinálni. Ellenkező esetben nagy bajt okozhatsz magadnak az alatt a rövid idő alatt is, amíg az aktuális küldetést csinálod. Például a rosszul végzett, intenzíven emelkedő számban ismételt guggolásokkal teljesen tönkreteheted a térded. Az atom popsi helyett sántikálást kapsz a befektetett energiáért. Szintén nagy kockázata ezeknek a programoknak, hogy nem tüntetik fel a megfelelő bemelegítő és nyújtó gyakorlatokat, ami sérülésekhez vezethet. Mi több, olykor pont abban áll az edzésterv vonzereje, hogy gyorsan végezhetőnek látszik. Persze, anélkül, hogy a megfelelő bemelegítést és lenyújtást akárcsak megemlítenék.

Lehetetlen küldetés

Legtöbbször ezek a kihívások olyan meredekek, hogy csak rendszeresen sportolók tudják szépen, szabályosan végig vinni, náluk viszont éppen ezért nem is lesz annyira látványos a változás. Ha korábban nem erősítetted azokat az izmaid, akkor például biztosan nem fogsz tudni a negyedik napon négy és fél percig helyes prank tartásban maradni.

Aminek van értelme

Edző által felépített, az edzettségednek megfelelő rövid, intenzív programoknak sokkal jobb hatása van, ám ezek általában nem 1-1 mozdulatból álló rapid edzések. Az edző nem csak azt tudja elmondani neked, hogy mit érdemes csinálnod, de a gyakorlatok helyes kivitelezését is megtanítja, hogy elkerüld a sérüléseket és valóban épüljön az izom.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...