Egészséges esti nasi! – Készíts zöldségchipset!
Jönnek, vagyis már itt is vannak a hosszú, ősz végi, téli esték, amikor az ember lányának (meg a fiának se:-)) esténként, vagy már késő délután sincs kedve kidugni az orrát otthonról. Ilyenkor jönnek a benti programok, családi társas, olvasás, filmnézés, és mindehhez persze valami kis nasi.:-)
Kétségtelen, hogy ilyenkor egy nagy tál pattogatott kukorica, sós, sajtos, paprikás vagy egyéb, pikáns ízesítésű chips, ropi, perec pillanatok alatt képes elfogyni, és körülbelül ugyanilyen hamar lehet pótolni is az elfogyasztott mennyiséget. Ám nem biztos, hogy ez a legegészségesebb módja a nassolásnak, ugye? Ha nem szeretnénk sem a családunkat, párunkat, sem magunkat semmi egészségtelennel tömni, készítsünk chipset különböző zöldségekből. Ha tutira akarunk menni, már ami az egészségességet illeti, ne olajsütőben, vagy bő olajban süssük ki ezeket a finomságokat! Nézzük csak, mi is lesz a megoldás!
Egészséges chips, pofonegyszerűen!
Először is, válogassuk ki, milyen zöldségekből szeretnénk nassolnivalót készíteni. Szerencsére, szinte bármiből lehet! Cékla, sárgarépa, édesburgonya, zeller, cukkini, retek, és persze, ha maradnál a klasszikusnál, akkor a burgonya. No, ha megvan, melyik zöldségre esett a választásod, akkor mosd, hámozd meg őket, majd szeld vékony szeletekre! De talán a legegyszerűbb, ha egy gyalut hívsz segítségül, úgy biztosan sikerül igazán vékony szeleteket kreálnod. Aztán jöhet a többi lépés:
Szórd meg a szeleteket sóval, hogy kissé levet eresszenek, majd 10 perc állás után itasd fel a zöldségről a vizet.
Olívaolajat keverj össze sóval, illetve az ízléseteknek, hangulatotoknak megfelelő egyéb fűszerrel (paprika, chili, curry és így tovább), majd dobd bele a vékonyra szelt zöldségeket és forgasd át benne.
Egy tepsit bélelj kis sütőpapírral, majd oszlasd el rajt az olajos, sós, fűszeres zöldségeket.
Ha megvagy, mehet az egész a 140 ⁰C-ra előmelegített sütőbe. Körülbelül 40-50 perc alatt sül meg, de közben néhányszor nyisd ki a sütő ajtaját, hogy a zöldségekből „kisülő” víz/gőz ne puhítsa vissza a chipset.
Forrás: garten-haus.at