2023.07.25. 18:22:52 8875 285

Éghajlatváltozás és egészség: A hatás már érezhető!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sokszor és sokak által klímahisztinek fémjelzett éghajlatváltozás nemhogy az ajtón kopogtat, de szinte ránk is rúgja azt. Az okok sokfélék, de az emberiség általános közömbössége (és félretájékoztatása) nagy szerepet játszhat ebben. Tanulva ebből, készüljünk fel a kedvezőtlen hatásaiból, hogy meg tudjuk előzni a károk jelentős részét.

Szárazság éghajlatváltozás miatt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szárazság éghajlatváltozás miatt

A nyarak egyre melegebbek és szinte csak két évszak figyelhető meg hazánkban is. Az amúgy is forró nyaraikról híres déli és afrikai országokban pedig szinte elviselhetetlen hullámokban okoz nehézségeket a hőség. A globális felmelegedés nyilvánvaló hátrányokkal jár, amelyek sajnos már most előidéznek negatív egészségügyi hatásokat is.

A felmelegedés révén olyan kár- és kórokozók is teret nyerhetnek, amelyek addig nem voltak jellemzőek az adott területre. Ez nem csak az emberekre, de az állatokra nézve is rejteget magában veszélyeket. A kullancscsípés útján terjedő Lyme-kór bizonyítottan könnyebben tud már terjedni az által, hogy a telek enyhébbek, és egyre északibb területeken növekszik meg az átlagos hőmérséklet.

A felmelegedő levegő olyan légzőszervi problémák súlyosbodását és azok kockázatának megnövekedését idézhetik elő, mint az asztma (pollenek) és egyéb krónikus tüdőbetegségek. A levegő általános minősége ráadásul az egyre gyakoribb bozót és erdőtüzek füstjétől ugyancsak romlik.
A szív- és érrendszeri problémáknak leginkább az időskorúak és a krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve, amit a klímaváltozás az alultápláltság, a szélsőséges hőség (és a nehezebb légzés) révén még inkább súlyosbítani tud.

A jégsapkák olvadása, az elsivatagosodás és az egyre hosszabbodó aszályos időszakok a gyümölcs- és zöldség hozam visszaesését eredményezik, ami a haszonállatok későbbi élelmezésénél ugyancsak be fog gyűrűzni. Éppen ezért jól kell bánni az erőforrásainkkal – legfőképpen a vízzel, hiszen nemcsak az éhínségek, de az ivóvízhiány is súlyos egészségügyi problémákhoz vezet.

A fizikai egészséget ért hatások mellett a hőmérséklet emelkedésével a mentális betegségek aránya szintén egyre növekszik. Ráadásul az éghajlatváltozás által kiváltott úgynevezett ökoszorongás depressziót és fokozott stresszt is kiválthat.

Forrás: climate.ec.europa.eu, chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...