2021.07.06. 17:55:21 10091 285

Egy elfelejtett, de szuper alapanyag: a köles – Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A köles napjainkban kezd újra népszerűvé válni, legfőképpen a vegetáriánusok és vegánok körében. Rengeteg jó tulajdonsága miatt azonban érdemes lenne mindenkinek beépíteni az étrendjébe, hiszen egy nagyon könnyen elkészíthető, és tápanyagokban gazdag alapanyag.

Köleskása paradicsommal és sajttal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Köleskása paradicsommal és sajttal

Az egészséges étrend alapja az, hogy sokféle alapanyagot eszünk, és próbáljuk egy kicsit bővíteni az eddig használt gabonák skáláját is. A köles erre tökéletesen alkalmas, hiszen nem csak rizs, de akár túró helyett is bátran használhatjuk.

Mi is a köles?

A köles egy gluténmentes, olcsó gabona, amelyet leginkább takarmányként ismerünk. Már 6000 évvel ezelőtt is termesztették, így valójában egy ősgabona. Maga a növény egy egynyári fűféle, amelyet hazánkban is termesztenek.

Miért szuperétel a köles?

A köles tápanyagokban nagyon gazdag, hiszen tartalmaz többféle vitamint ( B vitaminok, E- és K vitamin) és ásványi anyagokat (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink). Mivel szénhidráttartalma mellett magas a fehérjetartalma is, ezért nagyon jól beilleszthető egy vegán vagy vegetáriánus étrendbe is. Magas tápanyagtartalma miatt pozitív hatással van a szív egészségére, segíthet szabályozni a koleszterinszintet, megelőzni a cukorbetegséget. Magas a rosttartalma, így nagyon jó hatással van az emésztésre, megszünteti a székrekedést, puffadást, szorulást, valamint a méregtelenítésben is segít.

Hogyan fogyasszuk a kölest?

A kölest mosás után háromszoros vízben kell megfőzni. A főtt kölest ezután fogyaszthatjuk egyszerűen köretként, de nagyon jó salátaalapanyag is, illetve mindenféle rakott vagy töltött ételben, rizs helyett is jól megállja a helyét. A vegán/vegetáriánus étrendben nagyon gyakran használják a túró helyettesítésére, és valóban isteni túrókrém, túrógombóc, vagy akár körözött is készíthető belőle.

A legegyszerűbb a reggeli zabkásánkat lecserélni köleskására, ilyenkor háromszoros mennyiségű növényi tejjel főzzük a kölest kb. 20 percig, majd a szokott módon ízesítsük magokkal, magvajakkal, gyümölcsökkel.

Funkcionális szempontból figyelembe kell venni a kölessel kapcsolatosan azt, hogy goitrogén (a pajzsmirigy funkciókat elnyomó) hatása van, így pajzsmirigy betegségekben nem ajánlott a fogyasztása!

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?