2021.07.06. 17:55:21 9774 285

Egy elfelejtett, de szuper alapanyag: a köles – Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A köles napjainkban kezd újra népszerűvé válni, legfőképpen a vegetáriánusok és vegánok körében. Rengeteg jó tulajdonsága miatt azonban érdemes lenne mindenkinek beépíteni az étrendjébe, hiszen egy nagyon könnyen elkészíthető, és tápanyagokban gazdag alapanyag.

Köleskása paradicsommal és sajttal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Köleskása paradicsommal és sajttal

Az egészséges étrend alapja az, hogy sokféle alapanyagot eszünk, és próbáljuk egy kicsit bővíteni az eddig használt gabonák skáláját is. A köles erre tökéletesen alkalmas, hiszen nem csak rizs, de akár túró helyett is bátran használhatjuk.

Mi is a köles?

A köles egy gluténmentes, olcsó gabona, amelyet leginkább takarmányként ismerünk. Már 6000 évvel ezelőtt is termesztették, így valójában egy ősgabona. Maga a növény egy egynyári fűféle, amelyet hazánkban is termesztenek.

Miért szuperétel a köles?

A köles tápanyagokban nagyon gazdag, hiszen tartalmaz többféle vitamint ( B vitaminok, E- és K vitamin) és ásványi anyagokat (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink). Mivel szénhidráttartalma mellett magas a fehérjetartalma is, ezért nagyon jól beilleszthető egy vegán vagy vegetáriánus étrendbe is. Magas tápanyagtartalma miatt pozitív hatással van a szív egészségére, segíthet szabályozni a koleszterinszintet, megelőzni a cukorbetegséget. Magas a rosttartalma, így nagyon jó hatással van az emésztésre, megszünteti a székrekedést, puffadást, szorulást, valamint a méregtelenítésben is segít.

Hogyan fogyasszuk a kölest?

A kölest mosás után háromszoros vízben kell megfőzni. A főtt kölest ezután fogyaszthatjuk egyszerűen köretként, de nagyon jó salátaalapanyag is, illetve mindenféle rakott vagy töltött ételben, rizs helyett is jól megállja a helyét. A vegán/vegetáriánus étrendben nagyon gyakran használják a túró helyettesítésére, és valóban isteni túrókrém, túrógombóc, vagy akár körözött is készíthető belőle.

A legegyszerűbb a reggeli zabkásánkat lecserélni köleskására, ilyenkor háromszoros mennyiségű növényi tejjel főzzük a kölest kb. 20 percig, majd a szokott módon ízesítsük magokkal, magvajakkal, gyümölcsökkel.

Funkcionális szempontból figyelembe kell venni a kölessel kapcsolatosan azt, hogy goitrogén (a pajzsmirigy funkciókat elnyomó) hatása van, így pajzsmirigy betegségekben nem ajánlott a fogyasztása!

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.