Egy falatnyi tavasz – illatos, szaftos, üdítően könnyed desszert
A répatorta sokak számára a húsvét egyik kihagyhatatlan süteménye, de ez a változat egészen új élményt ad azoknak is, akik eddig csak a klasszikus verziót ismerték. Szaftos, illatos, enyhén fűszeres, mégsem nehéz – és pont annyira édes, hogy bűntudat nélkül is élvezhető legyen.

Ebben a tavaszi hangulatú receptben a kristálycukrot méz és egy kevés barna cukor váltja fel, a liszt egy részét pedig darált mandulával helyettesítjük, amitől a tészta különösen puha és gazdag lesz. A lágy mascarponekrém pedig remek ellenpontot ad a fűszeres tésztának: krémes, frissítő, citromosan üde, mégis könnyű.
Mézes-mandulás répatorta mascarponekrémmel
Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):
A tésztához:
200 g finomra reszelt sárgarépa
3 db tojás
80 ml méz
50 g barna cukor
100 ml napraforgóolaj vagy más semleges ízű olaj
100 g darált mandula
100 g finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
1 csipet szerecsendió (opcionális)
1 csipet só
1 teáskanál vaníliakivonat
A krémhez:
250 g mascarpone
2 evőkanál porcukor
1 teáskanál reszelt bio citromhéj
1 teáskanál friss citromlé (opcionális)
A díszítéshez (opcionális):
Pirított szeletelt mandula
Ehető virágok
Kandírozott narancshéj
A tojásokat keverd habosra a mézzel és a barna cukorral, majd add hozzá az olajat és a vaníliát. Szórd bele a fahéjat, a szerecsendiót, a sót és a darált mandulát. Ezután forgasd bele a lereszelt sárgarépát, és keverd el alaposan. A lisztet és a sütőport külön tálban vegyítsd, majd add a nedves keverékhez, de csak annyira dolgozd össze, hogy sima masszát kapj. Öntsd a tésztát kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába, majd süsd előmelegített sütőben, 175 °C-on, körülbelül 40 percig. Akkor jó, ha a beleszúrt tű tisztán jön ki. Hagyd teljesen kihűlni.
Közben keverd simára a mascarponét a porcukorral és a reszelt citromhéjjal, ha frissítőbb ízt szeretnél, pár csepp citromlével is gazdagíthatod. A teljesen kihűlt torta tetejére kend fel a mascarponekrémet, majd ízlés szerint díszítsd.