2021.03.09. 09:45:00 9944 251

Egy igazán furcsa gyümölcs: Hámozzuk ki a grapefruit titkait!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ködös eredet, félrevezető név, gyógyszerkölcsönhatások... a grapefruit csak látszólag hétköznapi gyümölcs! A narancs, a pomelo és a mandarin furcsa „szerelemgyereke”, habár felmenői Ázsiából származnak, ez a gyümölcs még egzotikusabb származási hellyel bír: ez pedig Barbados!

Rózsaszín húsú grapefruit - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rózsaszín húsú grapefruit

Az 1600-as évek közepén fedezték fel a pomelo és az édes narancs kereszteződéséből kialakult citrusfélét. (Érdekesség, hogy már maga az édes narancs is egy hibrid, méghozzá a mandarin és a pomelo keveréke.) A különböző citrusokat termelő gazdálkodók mindhiába tettek óvintézkedéseket, a különböző fajok hihetetlen mód keveredtek. Valószínűleg egy ilyen véletlen útján jött létre a grapefruit is.

Honnan kapta a különös nevét?

A grapefruit gyümölcs nevét írásban először az 1830-as években jegyezték fel. Korábban a keserűségéről ismert pomelóra is használt „shaddock” néven emlegethették, amely név feltételezhetően a kereskedő Philip Chaddock kapitány nevéből eredeztethető. Aztán a két gyümölcsöt megkülönböztetendő a grapefruit megkapta a golden orange, azaz arany narancs nevet. Ma is használt nevét (tükörfordításban szőlő gyümölcs) talán onnét kapta, hogy ízét az éretlen szőlőéhez hasonlították. Bár ez a név biztosan nem Barbados lakóitól ered, hiszen ők nem ismerhették a szőlőt. Tessék, egy újabb furcsaság!

Grapefruit változatok gyümölcshús szerint

  • A hagyományos sárga-fehér változat mellett 1910-ben – egy floridai ültetvényen - megjelent egy rózsaszín húsú és finomabb fajta is, ez a Ruby Red, avagy a pink grapefruit, ami akkoriban igazi luxuscikknek számított.
  • Igazán édes változatát pedig nemes egyszerűségében Sweety néven illetik. Ennek a grapefruitnak a héja zöld, míg a húsa fehér.

Amiért a gyógyszeripar nem kedveli a grapefruitot

A gyógyszergyártók készítményeik adagolásakor azt próbálják meg figyelembe venni, hogy mennyi gyógyszer juthat be a véráramba, ez az arány általában 10% körül mozog. Ezt a biohasznosulást boríthatja fel a grapefruit elfogyasztása, mégpedig úgy, hogy a benne található furanokumarin vegyület megzavarja a gyomorba jutott dolgok átalakításáért felelős enzimek működését. A folyamat eredményeként a 10% hatóanyag helyett 100% fog aktiválódni, túladagolás következhet be!

A lédús gyümölcs elfogyasztása eredendően nem okoz problémákat, sőt önmagában nagyon is egészséges: az A- és C-vitamin mellett vasat és kalciumot is tartalmaz. A bajok ott kezdődhetnek, amikor bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba lép. Vegyük figyelembe azt is, hogy ezt a kedvezőtlen tulajdonságát vélhetően a pomelotól „örökölte”.

Forrás: www.atlasobscura.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...