Egy jó desszertötlet karácsonyra? – Jöhet!
Közelednek az ünnepek, úgyhogy lassan jó lesz, ha elgondolkozunk, mit is készítünk családunknak, vendégeinknek leves, főétel, desszert gyanánt. Van, aki nem variálja túl a dolgokat, évről évre ugyanazzal a jól bevált menüsorral várja a nagyérdeműt! Ám akad, aki szereti megtörni a hagyományokat!
A vállalkozókedvűeknek, de még a kevésbé merészeknek is, jöjjön most egy különleges, akár karácsonykor is bevethető desszert, gránátalmából!
Gránátalmás pohárkrém
Hozzávalók:
A gránátalmás réteghez:
4 db gránátalma
4 dkg cukor
2,5 dl fehérbor
2,5 lap zselatin
A csoki réteghez:
3 dl tejszín
1 tojás (fehérje és sárgája különválasztva)
15 dkg étcsoki
15 dkg tejcsoki
A vaníliás krémhez:
1,25 dl tejszín
2 lap zselatin
fél vaníliarúd kikapart belseje
12,5 dkg natúrjoghurt
6 dkg porcukor
citromlé
A gránátalmákat felezzük el, majd a magját kaparjuk ki. 2 deciliter fehérbort a cukorral keverjük el. A lapzselatint tegyük vízbe, hagyjuk, hogy megpuhuljon. Ha megvan, nyomkodjuk ki, és az előzőleg meglangyosított fél deciliter fehérborban oldjuk fel. Keverjük el a cukros lével, majd mehetnek bele a gránátalma magok. Ha megvan, töltsük a keveréket egy magasabb pohárba, és hűtsük le.
Most jön a vaníliás krém. Ehhez keverjük el a tejszínnel a különböző összetevőket, és kavarjuk addig, amíg egy sima krémet nem kapunk. Ha megvan, mehet a vaníliás krém a gránátalmás masszára, majd hideg helyre.
Most jön „mindennek a teteje”, a csokis krém! Olvasszuk fel a csokikat, majd hűtsük le langyosra. Verjük fel a tojás fehérjét, majd sárgáját habosra, a tejszínt krémesre, majd keverjük őket óvatosan össze! Ehhez adjuk az olvasztott csokit, szintén nagyon óvatosan! Ha kész, tegyük a vaníliás krém tetejére, majd az egészet a hűtőbe. Ha lehűlt, csokireszelékkel a tetején tálaljuk!
Forrás: chefkoch.de