Egy kis lélekmelegítő - leves!
Előfordul, hogy a csikorgó téli hidegben és sötétben, amikor végre hazaérünk, már semmi kedvünk nincs egy komolyabb főzőcskézéshez. Gyorsan szeretnénk ágyba kerülni. Mégis úgy érezzük, a tea már nem elég a teljes átmelegedéshez és feltöltődéshez. Valami tartalmasabbra lenne szükségünk. Ilyenkor szoktam én ajánlani a kellemesen meleg, de mégis könnyű, a gyomrot sem túlterhelő leveseket. Gyorsan elkészíthető verziókat hoztam. Tápláló és lélekmelegítő étel. Téli estékre kiváló megoldás lehet.
Tejfölös zöldbableves, a kedvencem!
Hozzávalók: 70 dkg vajbab (konzerv vagy fagyasztott), só és fűszerek ízlés szerint, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg finomliszt, 3 ek napraforgó olaj, 1 ek fűszerpaprika, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, 1.5 l víz (kb.)
A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágva az olajon kicsit üvegesre pirítjuk egy lábasban. Beleszórjuk a fűszerpaprikát, majd felöntjük a vízzel. Beletesszük a babot és attól függően főzzük a megfelelő ideig, hogy nyers, fagyasztott vagy konzerv babból készül. Fűszerezzük ízlés szerint. A tejfölt simára keverjük a liszttel. A keverékhez hozzáadunk egy merőkanálnyi főzővizet. Ezt csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a lábasba, óvatosan tovább kavargatva, nehogy összecsomósodjon. Hozzáadjuk a petrezselymet. Még két percet főzzük, és készen is van.
Paradicsomos krumplileves
Hozzávalók: néhány szem burgonya, só és fűszer ízlés szerint, 1 ek fűszerpaprika, 1 db darabolt paradicsomkonzerv vagy ha az nincs, akkor paradicsom sűrítmény vagy paradicsomlé, 2 dl tejföl, 2 dkg finomliszt, egy kevés petrezselyem, babérlevél, 1,5 l víz (kb.)
A burgonyát megtisztítva és a vízzel felöntve feltesszük főzni a lábasba, megfűszerezzük és beletesszük a babérlevelet. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet. Ha paradicsomlével készítjük, értelemszerűen annyival kevesebb víz kell hozzá. Amíg fő a krumpli a tejfölt elkeverjük csomómentesen a liszttel. Amint kész a krumpli egy merőkanál vízzel szintén csomómentesre keverjük a tejfölös lisztet és óvatosan, folyamatosan kevergetve visszaöntjük a lábasba. Még két percig főzzük, miután hozzáadtuk a petrezselymet.
Ízletes fokhagymakrémleves sajtos pirítóssal
Hozzávalók:1 db vöröshagyma, 3 fej fokhagyma, 2 ek fokhagymakrém, 1 dl napraforgó olaj (kb.), só és fűszerek ízlés szerint, 1,5 l víz (kb.), 3 dl tejföl, 3 púpozott ek finomliszt, 40 dkg sajt (ízlés szerint), néhány szelet toast kenyér, petrezselyem
Olajon az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadunk egy kis sót meg a fokhagymakrémet. Felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel, sózzuk és ízlés szerint fűszerezzük. Beletörjük fokhagymagerezdeket fokhagymatörővel és puhára főzzük. Tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, a forró leves levéből merünk vagy 4 merőkanállal a habarásunkra, majd ezt visszaöntve ezt is csomómentesre keverjük. Főzzük még két percig. Toast kenyereket pirítunk, sajttal megszórjuk, és betesszük a sütőbe vagy kis grillezőbe, amíg rá nem olvad a sajt. Tálaláskor a forró levesbe szórhatunk reszelt sajtot. Pirított kenyér kockákat is tehetünk bele, ki hogy szereti. Lehet sajtos pirítóssal is fogyasztani. Nagyon laktató és ízletes leves.