Egy leves, ami segíthet kikecmeregni a kezdődő náthából
Mostanában minden jól jön, ami valamilyen módon támogatja az immunrendszerünket. Ha pedig emellett még finom is, akkor különösképpen! Mutatunk most valamit, ami mindkét kritériumnak megfelel, és ez pedig nem más, mint az ázsiaiak tápláló és fűszeres, számos módon variálható ramen levese.
Nézzünk is egy receptet! Ez most egy húsmentes változat, de, ha hús is kerülne bele, akkor mindenképpen serpenyőben vagy tepsiben legyen megsütve. A legjobb, ha kacsa- vagy csirkemellet használsz, amit felszeletelve tegyél a levesestálba.
Hozzávalók (4 főre):
1 liter alaplé (zöldség vagy csirke)
2 gerezd fokhagyma
4 ek. szójaszósz
1 ek. Worcestershire-szósz
2 tk. kínai ötfűszer keverék
1 tk. chilipor vagy chiliszósz
1 tk. gyömbér
2 dl víz
50 dkg gomba
40 dkg ramen tészta
4 darab főtt tojás
15 dkg bébispenót vagy kínai kel
2 darab sárgarépa
2 marék újhagyma
1 ek. pirított szezámmag
só és bors ízlés szerint
cukor szükség szerint
kevés olaj
Elkészítés:
Egy magas falú lábasban keverjük össze az alaplevet a zúzott fokhagymával, szójaszósszal, Worcestershire-szósszal, gyömbérrel, chilivel, kínai ötfűszer keverékkel és a vízzel, majd forraljuk fel. Utána vegyük vissza alatta a hőfokot, majd redukáljuk a folyadékot, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget. A levet ízesítsük, kerüljön bele só és bors, cukor, ha édeskésre szeretnénk.
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint. A tojásokat főzzük meg forrásban lévő vízben 7-8 perc alatt. A gombákat serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg. A sárgarépákat vágjuk fel julienne-re, az újhagymát finomra, a bébispenótot vagy a kínai kelt mossuk meg (ha szeretnéd, a répákat is megpiríthatod).
Tálalásnál egy szép nagy levesestálba szedjünk tésztát, rá vagy mellé kerüljön a gombából, répából, hagymából, bébispenótból vagy kínai kelből. A tojást félbevágva helyezzük a tányérba, majd kanalazzunk rá a forró léből, végül szezámmaggal is szórjuk meg. Jó étvágyat!
A recept forrása: sobors.hu