2022.06.27. 17:52:29 9502 344

Egy szál levendula. Nem is gondolnád, mi mindenre jó
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A levendula nagyon régóta életünk szerves része. Ma már nem csak mint gyógynövény, hanem mint eszköz is szerepel a médiában és közösségi médiában arra emlékeztetve az embereket, hogy a legegyszerűbb kis mezei növény is milyen csoda lehet egy fotón. Előszeretettel használjuk képi háttérként a lélegzetelállító levendula mezőket és a levendula mintás háztartási eszközök, használati és dísztárgyak divatja sosem múlik el. Nézzük, ezeken kívül mi mindenre lehet még jó és hasznunkra ez a különleges növény.

Levendulás tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Levendulás tea

Magyarországon a levendula az 1900-as évek előtt csak a középkori kolostorkertekben fordult elő. Az első levendula ültetvényt Franciaországból hozott szaporítóanyaggal Bittera Gyula telepítette, aki neves gyógynövény szakértő volt akkoriban. Kisgyermek koromban a levendula még nem igazán volt népszerű. A nép gyógymódok és felhasználása valahogy elsikkadt hosszú időre. Leginkább a ruhásszekrények mélyén bújtak meg a levendula kötegek, mert azt mindenki tudta, hogy moly ellen ez használ. Ezen kívül nemigen használták másra.

Ez a növény ma már télálló, bár eredetileg mediterrán területeken volt honos. Dugványozással szaporítható a legegyszerűbben. Ha gondosan ápoljuk és vigyázunk a bokrokra, akár 20-25 évig is szépen megmaradnak. Napos és meleg helyen érzi magát a legjobban, szárazságtűrő növény. Virágzás után érdemes visszavágni, így sokkal szebben bokrosodik.

A levendula felhasználási lehetősége és gyógyhatása elképesztően széles skálán mozog. Fokozza a testi és lelki frissességet. Javítja az életfolyamatokat és ezeken kívül antibakteriális, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Tea, szörp és illóolajok, különböző tisztálkodószerek készülnek belőle. Hasznos lehet aromaterápiás kezelésre, mivel erősen nyugtató, feszültségoldó, idegerősítő hatása van. Megszünteti az alvászavarokat és enyhíti a depressziós tüneteket. Fejfájásra enyhítésére is alkalmazható.

Felsőlégúti megbetegedéseket inhalálással kezelhetünk, mert fertőtlenít és tisztítja a légutakat, de asztmásoknak nem ajánljuk.

Bőrön alkalmazva nyugtató hatású, ekcémára, pikkelysömörre is jó, gyulladásos tüneteket enyhíti. Napozás után is érdemes használni, kezelhető vele a leégés.

A levedulaolaj masszírozáskor csökkenti a reumás, izomfájdalmakat és pihentet, felfrissít. Az immunrendszert erősíti. Relaxál és regenerál, a fürdővízbe cseppentve, egy kevés tejet hozzáadva, bársonyossá teszi a bőrt. Továbbá a hajápolásban is hasznunkra van, mert hatékony zsíros hajon és korpás fejbőrön is. Használjuk és élvezzük eme különleges színű és rendkívül hasznos növény minden adottságát, amikor csak tehetjük.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?