Egyszerű alapanyagból különleges vacsora – lencsés zöldségtócsni joghurtos öntettel
Sokan gondolják, hogy különleges ételeket készíteni csak drága hozzávalókkal lehet. Pedig néha épp az egyszerű, hétköznapi alapanyagokból születnek a legizgalmasabb fogások. A lencse például olcsó, tápláló és sokoldalú, mégis ritkán gondolunk rá, ha vacsorát tervezünk. Most megmutatjuk, hogyan varázsolhatsz belőle könnyű, mégis különleges ételt.

Lencsés tócsni joghurtos öntettel, amit gluténmentesen is elkészíthetsz
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg vörös lencse
1 közepes répa
1 kisebb cukkini
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
4 evőkanál liszt (zab- vagy búzaliszt is jó)
só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
kevés olaj a sütéshez
A joghurtos öntethez:
2 dl natúr joghurt
fél citrom leve
friss petrezselyem vagy kapor
csipet só
Elkészítés
A lencsét megmossuk és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Közben a répát és a cukkinit lereszeljük, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A megfőtt lencsét leszűrjük, majd a zöldségekkel, tojással és liszttel összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és kevés köménnyel. A masszából evőkanálnyi adagokat formázunk, és kevés olajon aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Az öntethez a joghurtot összekeverjük a citromlével, aprított zöldfűszerekkel és sóval. A friss, savanykás szósz tökéletes kiegészítője a ropogós tócsniknak.
A ropogós zöldségtócsni kívül aranybarna, belül puha és fűszeres, a joghurtos öntet pedig könnyedséget ad neki. Mindez viszonylag olcsón elkészíthető, mégis elegáns fogásnak számít – akár vacsoravendégeknek is bátran kínálhatod.